ÎN DIRECT: Marquardt prezintă cockpitul mașinii viitorului - Firma extinde Centrul de Cercetare și Dezvoltare

Compania Marquardt Schaltsysteme SCS Sibiu anunță extinderea Centrului de Cercetare și Dezvoltare, care va avea până în 2022 peste 300 de angajați. Compania a avut o dezvoltare accelerată, bazată pe investiții de peste 185 milioane de euro. Între 2010 și 2013 Marquardt Sibiu a avut patru extinderi succesive ale fabricii cu diverse secții și module, cărora apoi li s-a adăugat o a doua fabrică, devenită operațională la finele anului 2015. În prezent, la Sibiu lucrează în jur de 2.800 angajați.

O etapă importantă în evoluția companiei a avut loc în ianuarie 2008, când s-a înființat Centrul de Dezvoltare și Cercetare, implicând Sibiul în activitățile de dezvoltare și proiectare a noilor tehnologii Marquardt. La nivel global, Grupul Marquardt și-a extins portofoliul de produse de la industria automotive înspre domeniile eBikes, al bateriilor electrice și mobilității ecologice. Extinderea globală a Grupului Marquardt se va reflecta și în creșterea structurală Centrului R&D de la Sibiu, între anii 2019 și 2022.

ÎN DIRECT: Marquardt prezintă cockpitul mașinii viitorului - Firma extinde Centrul de Cercetare și Dezvoltare

“O inițiativă care va accelera creșterea capacității noastre inovative”

Industria automotive a devenit un mediu de business tot mai competitiv și mai dinamic, în care cercetarea și dezvoltarea sunt implicate în susținerea inovației și în managementul unui portofoliu tot mai complex de produse. Pentru a susține dezvoltarea globală, compania Marquardt a prevăzut, printre altele, o creștere a capacității Centrului R&D de la Sibiu.

Dr. Harald Marquardt, CEO Marquardt Group, a anunțat în ianuarie 2019 următorii pași în dezvoltarea companiei: “Planificăm să ne întărim în viitor pentru a ne atinge enormul potențial ca experți în mecatronică inovativă, gata să oferim soluții holistice clienților noștri. Vom continua să investim în inițiativele care vor accelera creșterea și avansul capacităților noastre inovative”. Mourad Halilou, General Manager al Marquardt Sibiu a anunțat că extinderea Centrului de Cercetare și Dezvoltare are efect imediat: “Prima etapă de extindere a început deja: derulăm o campanie de angajare a unui număr mare de ingineri software developers. Dezvoltarea Marquardt este un succes al companiei, însă el aparține în egală măsură și comunității locale, autorităților și partenerilor noștri”.

Odată cu această creștere, unele compartimente ale Centrului R&D Marquardt și-au transfera activitatea într-o clădire de birouri aflată în plin centrul Sibiului. Compania Marquardt a căutat noi spații de birouri, care să ofere angajaților o atmosferă deosebită de lucru.

Odată cu inaugurarea noilor birouri, Marquardt prezintă publicului un Demo Car – Mașina Viitorului, echipată cu tehnologiile produse de companie, care vor fi regăsite în automobile în viitorul apropiat.

Mecatronica interactivă: Marquardt prezintă cockpitul mașinii viitorului

Cum va arăta interiorul unui automobil de clasa premium în viitor? Cum se va schimba interfața cu utilizatorul? Ce noi funcții pot fi integrate? Compania Marquardt, expertă în mecatronică interactivă, vă invită în viitor pentru a experimenta produsele sale inovative într-un mediu deosebit de interactiv. Pe scurt – DemoCar.

O împletire de design, confort și siguranță

Marquardt abordează trendul spre mașinile digitale și autonome aducând soluții integrate care sunt moderne și confortabile, însă în aceeași măsură inteligente și sigure. Noua generație de instrumente de bord Human – Machine Interface (HMI) joacă un rol în cockpit-ul viitorului. De exemplu sistemele touch screen sunt echipate cu senzori auxiliari. Conducătorul auto poate încuia ușa, ajusta poziția scaunului sau deschide geamul utilizând panoul de control “scaun & ușă”, aflat pe interiorul ușii. Panoul înregistrează atingerea și semnalizează cu un impuls poziția corectă a degetului. Cu o apăsare ușoară funcția dorită este activată. Aceste tehnologii responsive noi nu imită funcționarea pasivă a comutatoarelor mecanice, ci transmit un semnal de răspuns utilizatorului.

“Creăm o adevărată interacțiune între modulul HMI și conducătorul auto, prevenind astfel erorile de operare,” explică Dr. Frank Stier, Șeful Departamentului de Inovare. Volanul multifuncțional operează cu un senzor de presiune similar. Pe partea stângă a volanului se selectează din meniu funcțiile: muzică sau navigație, de exemplu. Cu mâna dreaptă userul operează foarte ușor sub-funcțiile, cum ar fi albumele muzicale, piesele sau rutele alese.

Ecrane elegante

În centrul cockpitului atrage atenția un touch screen de dimensiuni mari și o consolă 3D din sticlă high-quality cu panouri interactive. Marquardt este prima companie care produce o suprafață de sticlă de asemenea dimensiune și echipată cu senzoristică electronică interactivă pentru bordul automobilelor. Compartimentul de bord este pe partea dreaptă. Aici Marquardt a amplasat suprafețe cu funcții inițial invizibile. Nu se văd pe nicăieri mânere, comutatoare, taste sau butoane. Un ușor swipe pe această suprafață deschide compartimentul torpedoului prin intermediul unui cod personalizat, care poate fi introdus la cerere. Pentru introducerea codului, numerele apar ca o proiecție de lumină pe suprafata bordului. Funcția apare doar când este nevoie și este însoțită de alte posibilități de afișare prin proiecție pe aceeași suprafață.

Lumina ca instrument

Aplicația luminoasă de pe interiorul ușilor nu oferă doar lumină ambientală. Animația luminoasă LED oferă în același timp funcții de asistență cum ar fi lumină de avertizare sau prevenirea coliziunilor. În plus, o folie sensibilă inclusă în banda luminoasă acționează sistemul de aer condiționat. Lumina trece de la albastru la roșu în funcție de puterea aerului condiționat și de temperatura de la bord.

Efectele de lumină din DemoCar acționează și noul sistem de acces keyless securizat produs de Marquardt: MIDAS. O lumină de pe ușa din partea șoferului își schimbă culoarea la apropierea acestuia, indicând interacțiunea prin intermediul undelor radio și distanța între cheie și vehicul. Marquardt dezvoltă, de asemenea, sisteme de acces cu criptare prin intermediul unui dispozitiv smartphone.

Prin intermediul tehnologiilor inovative prezentate în DemoCar, Marquardt pregătește automobilul zilei de mâine, conform devizei companiei: “Noi vă aducem viitorul la o atingere de deget”.

Ultima oră

Comentariul meu