Furturile de biciclete dau mari bătăi de cap polițiștilor, dar și sibienilor care peste noapte, cel mai adesea, se trezesc fără mijlocul de transport. Vina este oarecum împărțită, pentru că proprietarii bicicletelor au mare încredere și le lasă în curte neasigurate, sau chiar dacă sunt legate, sistemele sunt ușor de tăiat. Contează și zona în care se întâmplă aceste lucruri, pentru că hoții au câteva cartiere ”preferate” din Sibiu.
Polițiștii sibieni știu foarte clar că atunci când se fură o bicicletă, hoțul este chitit pe așa ceva. Nu pleacă prin oraș și se hotărăște să fure. Și asta mai ales că dacă bicicletele sunt legate, are nevoie de un flex cu care să taie sistemul antifurt.
AFLĂ DE AICI DETALII DESPRE IDENTIFICAREA HOȚILOR DE BICICLETE ȘI STATISTICILE LA NIVELUL SIBIULUI
Chiar dacă de la începutul anului numărul bicicletelor furate a fost mai mic cu 8 față de aceeași perioadă a anului trecut, fenomenul este încă unul prezent. Hoții de biciclete au câteva cartiere din oraș în care operează cu preponderență: Vasile Aaron, Lazaret – Gușterița, Terezian dar și zona centrală a municipiului Sibiu.
Așa că nicio bicicletă nu este în siguranță dacă nu este asigurată corespunzător. Hoții de biciclete sunt greu de prins, pentru că înstrăinează bunurile furate foarte repede, iar în majoritatea cazurilor nu pot fi identificați. Dar, polițiștii au stabilit totuși un profil al celor acre se ocupă cu asta: ”Din cazuistica noastră, autorii acestui gen de infracțiuni sunt bărbați, cu vârsta cuprinsă între 22 și 35 de ani, de cele mai multe ori recidiviști sau crescuți/educați în centre de plasament. Autorii acestor fapte se debarasează foarte repede de bunuri prin vânzarea lor”, spune Luciana Lazăr, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.
Pentru a vă asigura cât mai bine posibil bicicleta, este indicat în primul rând să nu o lăsați noaptea în curte, chiar dacă credeți că este în siguranță. nu puține au fost cazurile în care hoții au sărit gardul, au luat bicicleta și s-au făcut nevăzuți. În plus, încercați să vă asigurați bicicletele cu sisteme cât mai bune.
”Cele mai eficiente sunt sistemele U-lock. Dar, în același timp sunt și destul de grele pentru că sunt făcute din fier. Așa că cel care vrea să îl taie are nevoie de un flex. Sunt și alte sisteme, din zale de lanț îmbrăcat în ceva textil sau un cablu. Să zicem că sistemele mai sigure pleacă de la 200 de lei. Dar, cel care vine chitit să fure, cu siguranță va veni la el și cu sisteme de tăiere. așa că cel mai indicat ar fi să nu se lase bicicletele mult timp în același loc, sau peste noapte”, spune angajatul unui magazin din sibiu ce comercializează biciclete.