În urmă cu mai bine de zece ani, „Atelierul lui Mihai” de la Avrig a văzut pentru prima oară lumina soarelui. Pe atunci, totul se rezuma doar la plăcerea de a confecționa bijuterii din lemn însă, după ani și ani, Mihai Stanciu, un sibian curajos, și-a pus pe picioare propriul business în care a investit 40.000 de euro.
Mihai Stanciu are 28 de ani și este sibianul care a pus pe picioare „Atelierul lui Mihai” de la Avrig, un loc în care se petrec lucruri minunate. Acolo, bărbatul, care în prezent este inginer în domeniul automotive, realizează accesorii și obiecte diverse folosind lemn de nuc, piese de ceas mecanic sau tablă cu cupru, notează zf.ro.
„Am început să lucrez în atelier de acum 14 ani, făcând bijuterii din lut, pe care le pictam sau le decoram. Lucram la început pentru prieteni sau pentru familie. Apoi, încet, încet, am trecut la bijuterii pentru ceasuri. Îmi plăceau foarte mult ceasurile. După aceea am descoperit lemnul şi frumuseţea lui şi am trecut la obiecte din lemn“, îşi aminteşte Mihai Stanciu.
El spune că şi-a descoperit pasiunea pentru lemn dintr-o întâmplare. Are un prieten de familie tâmplar, care i-a oferit la un moment dat câteva bucăţi de lemn pe care el nu le mai folosea, iar din ele a făcut primele obiecte. Astfel, şi-a dat seama că-i place să modeleze lemnul, unul dintre cele mai puternice elemente ale naturii. Hobby-ul său s-a transformat în afacere în 2018, când a atras fonduri europene de 40.000 de euro pentru a moderniza atelierul şi pentru a-şi cumpăra echipamente mai performante.
Portofoliul Atelierului lui Mihai cuprinde acum de la cutiuţe pentru bijuterii sau accesorii la tăviţe pentru cafenele. Cei mai mulţi clienţi sunt persoane fizice care îşi doresc produse cu diferite mesaje. Comenzile companiei vin prin intermediul propriului site, dar şi prin intermediul paginii de Facebook. O cutiuţă pentru verighete costă 200-250 de lei, iar timpul de realizare al acesteia este de patru sau cinci zile.
„În ultimul an, deoarece fondurile au permis achiziţionarea unor echipamente mai complexe, ne-au permis extinderea către clienţii din mediul de afaceri. Putem acum să livrăm materiale personalizate din lemn, într-un număr mai mare şi un timp mai scurt. Astfel am început cu festivalurile pentru care am lucrat doar trofeele. Apoi am început cu proiecte mai complexe, în zona HoReCa, unde am avansat de la tăvi de cafea şi numere de la intrare la cutii de vin, personalizare interior şi panouri outdoor“, povesteşte Mihai Stanciu. Prin Atelier au trecut apoi obiecte din zona corporate de la pixuri din lemn de nuc, executate de la zero, la cadouri personalizate, cutii de ceasuri şi decoruri interioare.
„Îmi place ceea ce fac, dar e greu să trec de la statutul de angajat la cel de antreprenor, pentru că există nesiguranţa zilei de poimâine. Îmi place şi ingineria, dar nu mă văd făcând asta la nesfârşit. M-am identificat mai mult cu ceea ce fac în atelier“.
Mihai Stanciu adaugă că are un angajat care îl ajută la prelucrarea lemnului şi este convins că la un moment dat se va implica 100% în Atelier, mai ales că cererea creşte de la o zi la alta. El adaugă că este o provocare să fii antreprenor în 2019 în România, dar în acelaşi timp este plăcut, pentru că face ceea ce-i place. El subliniază că provine dintr-o familie de antreprenori, iar el este singurul angajat. „Tatăl meu are o afacere, sora mea are, cumnatul meu are şi cumva m-a impulsionat şi acest lucru să transform Atelierul într-un business.“
În viitor, antreprenorul îşi propune să atragă şi alte surse de finanţare pentru a-şi dezvolta afacerea, de altfel, îşi propune să reinvestească profitul. „În 2019 sper să avem o cifră de afaceri de 10.000 de euro, iar în 2020 să ajungem la 30.000 – 40.000 de euro“, încheie fondatorul Atelierul lui Mihai.