Codul rutier se schimbă începând de sâmbătă, 12 octombrie, iar șoferii care până acum foloseau telefonul mobil la volan, ar trebui să nu mai facă asta pentru că ar putea rămâne fără permis pentru 30 de zile, scrie digi24.ro
De sâmbătă, orice șofer care ține în mână telefonul sau îl atinge atunci când se află în mers riscă o amendă de 1.100 de lei.
Până acum un șofer putea să folosească telefonul pe modul hands free și era amendat doar atunci când era prins de poliție că țintea telefonul la ureche.
Nu puteți să țineți sau să butonați nici macar aparatul GPS. Poliția recomandă să se facă setările înainte de pornirea mașinii. Sunt interzise și transmisiunile live de la volan pentru că asta implică ținerea telefonului în mână.
Telefonul poate fi folosit atunci când mașina staționează, indiferent că așteaptă la semafor sau staționează într-o coloană de mașini.
Dacă ați fost prins că depășiți viteza și vă vede polițistul că folosiți și telefonul mobil, riscați să vă fie suspendat permisul timp de 30 de zile.
„Nu era reglementat atunci când o persoană se află pe o bicicletă sau pe un vehicul. Noile modificări vor reglementa și acest lucru”, spune Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Birgada Rutieră.
„Folosirea dispozitivelor hands free (bluetooth, căști cu fir) este permisă. Ideea e să nu folosești teleofonul în timpul condusului cu mâinile în orice mod, faptul că tastezi, că-l atingi. Asta implică distragerea atenției și de aici s-au întâmplat foarte multe accidente”, aduagă Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Birgada Rutieră.
Codul Rutier a fost înăsprit în ședința de Guvern din 12 august
Codul Rutier a fost înăsprit în ședința de Guvern din 12 august, iar aplicarea măsurilor se face la 60 de zile de la publicarea OUG în Monitorul Oficial, deci din 12 octombrie polițiștii rutieri vor aplica noile sancțiuni.
Potrivit noilor reguli de circulație, șoferii nu vor mai putea folosi telefonul mobil sau dispozitive cu ajutorul cărora se pot face înregistrări foto/video în timp ce conduc. Sancţiunea este maximum 725 de lei şi 4 puncte de penalizare, însă cei prinși ar putea rămâne și fără permis de conducere.
Amenzile sunt mai mari pentru cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis, precum biciclete sau trotinete. Aceștia riscă amenzi între 870 și 1.160 de lei pentru folosirea telefonului în timpul deplasării.