Să alegi câteva zeci de lucrări de grafică italiană din colecția Muzeului Național Brukenthal este un demers entuziasmant dar și extrem de angoasant. Îți trec dinaintea ochilor nume, locuri, imagini care trezesc sugestii, emoții, amintiri. Din acest motiv n-ai vrea niciodată să dai deoparte o lucrare, privilegiind o alta.
Orice expoziție și antologie, chiar și de proporții medii, precum prezenta, nu poate da decât o idee parţială despre bogăția operei italiene, în cazul nostru a graficii de sorginte religioasă.
Intitulată Pie Jesu, după un text al imnului Dias Irae al Requiem-urilor vocal – simfonice, expoziția de grafică religioasă italiană vine în perioada Crăciunului în întâmpinarea vizitatorilor cu o colecție importantă de lucrări cu temă biblică. Sunt lucrări care descriu fapte din Vechiul și Noul Testament cu o grație și finețe proprie graficii italiene. De la lucrări cu scene biblice sau chipuri de sfinți comandate de privați, regi sau chiar dedicații ale împărătesei Maria Theresa, toate acestea dau seamă de evoluția formală pe care o parcurge icoana și tabloul religios în intervalul a trei secole în spațiul peninsular al Italiei.
Experiența plastică a credinței creștinilor a oferit moștenirii culturale universale un număr mare de capodopere, care încep cu primele secole creștine și ajung până în zilele noastre. Expoziția găzduită de Muzeul Național Brukenthal în perioada Crăciunului evocă prin lucrările expuse arta veșniciei care poate concomitent să hrănească viața de fiecare zi, chiar și pentru aceia, care nu vibrează la afirmarea spiritualității ei.
”Moda” icoanei dă mărturie astăzi despre o nostalgie a centrului: expoziția Pie Jesu ne va permite să accedem în mod conștient la acest centru, la întreita lumină ce se revarsă din peștera Betleemului.