Mâncarea și prepararea mâncării a variat de-a lungul timpului, de la necesitate la modă și moft. Omul a ajuns să aprecieze mâncarea mai mult după plăcerea gustului, ceea ce este periculos pentru sănătate, deoarece este mai greu să se stabilească limitele și să se porționeze mâncarea.
Mâncarea prost gătită, prăjită rapid la colț de stradă, semipreparatele de la supermarket ne-au determinat, în timp, să uităm sau să ignorăm gătitul. Prepararea corectă a alimentelor uzuale din bucătărie dar și a celor care conțin proprietăți antioxidante duce la o alimentație gustoasă și sănătoasă, în același timp.
Alimente preparate crude
Fructele și legumele sunt în general mai sănătoase și chiar mai gustoase atunci când se consumă crud. Fierberea acestora duce la pierderea vitaminei C iar asocierea cu uleiul de prăjit nu este deloc una sănătoasă. Mineralele sunt cele care nu suferă de pe urma prelucrării termice, așa că o salată bogată în minerale și vitamine este ușor de preparat.
Fructele sunt de asemenea indicate să fie consumate crude. Ele pot fi prelucrate termic sub formă de dulcețuri și compoturi, însă atunci le crește valoarea glicemică. Grăsimile vegetale se degradează foarte ușor atunci când sunt încălzite și cresc și caloriile preparatelor care folosesc uleiul. Concluzia este că uleiul trebuie adăugat pe mâncarea luată de pe foc, și într-o compoziție moderată. Acest principiu se aplică și grăsimilor animale, cum este, spre exemplu, untul. Grăsimile animale ar trebui eliminate, pe cât posibil, din alimentația noastră. Cea mai sănătoasă variantă de gătit este cea la aburi. Este practic o fierbere fără apă care nu permite piederea vitaminelor și mineralelor legumelor. Acestea își mențin cel mai bine culoarea și consistența. Din păcate, această variantă este, de obicei, și cea mai puțin uzitată.
Alimentele fierte
Fructele și legumele își pierd mult din vitamine prin fierbere însă își dezvoltă alți nutrienți. Carnea și produsele animale nu pot fi consumate crude, deoarece altfel se pot transmite bolile către oameni. Zeama în care fierb carnea și legumele se poate folosi ulterior pentru prepararea altor feluri de mâncare.
Supele și ciorbele sunt foarte sănătoase, ele practic beneficiază de ce este mai bun, și de legume și de carne. Într-o apă gata clocotită, dacă se pun legumele, se obține o garnitură de legume și nu se pierd așa multe vitamine. Zeama în care au fiert legumele se poate folosi pentru a prepara o ciorbă sau supă sau un sos. Mâncările cu sos trebuie pregătite la foc înăbușit și sunt mai gustoase dacă nu se folosesc multe grăsimi.
Pastele făinoase și orezul trebuie preparate conform instrucțiunilor de pe ambalaje. Combinația dintre amidon și prea multă apă poate afecta glicemia și silueta. Cartofii conțin și ei mult amidon și sunt mai gustoși dacă sunt preparați la cuptor.
Alimentele coapte
Aceste mîncăruri sunt și fierte și pregătite la aburi. Sunt mai gustoase, însă timpul de preparare este mai lung. Un alt avantaj constă în faptul că nu este nevoie să se folosească grăsimi și ulei. Carnea, în special, se poate coace foarte bine în sucul propriu. Sucurile de roșii cu usturoi, vinul sau ierburile aromatice frăgezesc carnea și dau savoare mâncării.
În concluzie, legumele preparate sunt mai sănătoase
Chiar dacă se mai pierd din vitamine, multe legume sunt mai bogate în nutrienți atunci când sunt fierte. Roșiile sunt excelente în stare crudă sau în salate, având un antioxidant, licopenul, care este mai bine absorbit de către organismul uman atunci când sunt preparate termic. Morcovul fiert are valoarea glutemică mai mare decât în stare crudă dar conține de asemenea și de trei ori mai mulți antioxidanți. La fel si anghinarele.Luteina, un antioxidant prezent în spanac, ajută contra afecțiunilor oculare atunci când spanacul este fiert înabușit. Fierul, calciul și magneziul sunt mai usor de asimilat de către organism în acest mod. Alicina din usturoi are acțiune antioxidantă și ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Aceasta este prezentă în cantitate mai mare în usturoi dacă acesta este preparat. Usturoiul se adaugă în mâncare, cu 5-10 minute înainte ca mâncarea să fie luată de pe foc. Pe același principiu, ciupercile conțin mai mult potasiu atunci când sunt înabușite sau sotate.
Atât legumele, fructele cât și carnea pot fi la fel de gustoase dacă sunt gătite într-un mod corect. Dintre toate tipurile de gătit, prăjelile sunt cele mai puțin sănătoase, ele își pierd din nutrienți și atentează la siluetă, așa că ar fi sănătos să fie evitate.