EXCLUSIV Cum trebuie să fie viitorul prefect al Sibiului? Ce spune actualul prefect

Prefectura judeţului Sibiu este condusă de Maria Mintea, omul care a pus în practică până acum, politica a două guverne diferite: Guvernul Dăncilă şi Guvernul Orban. Totul în trei luni. Surse oficiale spun că vineri, în şedinţa de guvern, Maria Mintea va fi înlocuită din funcţia de prefect cu fostul administrator public al Consiliului Judeţean Sibiu, Sebastian Dotcoş. Actualul prefect crede că oricine vine în această funcţie ar trebui să respecte legea şi cetăţeanul. Sibianul şi nevoile lui ar trebui să fie pe primul loc.

Maria Minea: „Atât de multe s-au întâmplat. O să am nişte amintiri pentru toată viaţa”

EXCLUSIV Cum trebuie să fie viitorul prefect al Sibiului? Ce spune actualul prefect

În trei luni de zile, actualul prefect al Sibiului a reuşit să mişte lucrurile în câteva domenii: situaţia şcolilor şi a grupurilor sanitare pe care le folosesc copiii, o mai mai mare responsabilizare a directorilor care conduc instituţiile deconcentrate, a încercat să facă un proiect pilot la Sibiu, ca în dispeceratul 112 să introducă un serviciu nou, ajutorul dat de ONG-uri specializate în ajutorarea animalelor, a făcut demersuri ca să simplifice şi să fie mai eficient modul în care ar trebui să acţioneze autorităţile dacă apare un animal sălbatic într-o zonă populată, mai ales urşii şi a avut reacţie promptă la fiecare caz nou apărut de pestă porcină africană.

Ce calităţi trebuie să aibă un prefect bun?

„Un prefect bun ar trebui să aibă experienţă în administraţie, să fie un bun manager, să ştie bine legile. Un prefect căruia i se aduce pe masă mapele, trebuie să ştie dacă respectivele documente sunt în regulă”, a declarat vineri, pentru Ora de Sibiu, Maria Minea.

Cât de puternic poate fi prefectul?

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a fost nevoit să părăseacă temporar funcţia, după ce a intervenit Prefectura, în mandatul prefectului Adela Muntean. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, a fost nevoit şi el să renunţe la toate funcţiile, după ce Prefectura a emis un ordin punând în aplicare decizia instanţei. Aceste două exemple din Sibiu arată că un prefect are destulă forţă. În opinia, Mariei Minea, un prefect „este reprezentantul guvernului în teritoriu. Prefectul trebuie să implementeze politicile guvernului, programul de guvernare şi trebuie să ştie bine legile”.

Când se schimbă puterea politică, atunci se schimbă prefectul. Ar trebui prefectul să aibă mandat fix, ca un primar?

„Nefiind ales local, un prefect cred că ar trebui să se prezinte la un concurs şi să dea dovadă că are cunoştinţe”, crede Maria Mintea. Întrebată dacă un prefect ar trebui să aibă un mandat clar, care să nu depindă ca durată de schimbarea unui guvern, Maria Minea a răspuns: „Da. Şi să fie testat profesional. Evaluarea oricum se face la fiecare funcţionar. Cred că trebuie să dea un concurs şi să fie testat.”

Cetăţeanul, înainte de toate

„Trebuie să se înţeleagă că suntem toţi în slujba cetăţeanului. Trebuie să îţi pese de orice problemă a cetăţeanului. Foarte mulţi nu ştiu cu ce se ocupă Prefectura, dar se adresează Instituţiei Prefectului, se înscriu în audienţă. Nu trebuie refuzat niciun cetăţean care se înscrie în audienţă. Conducătorii de institiţii, nu ştiu de ce, de foarte multe ori evită şi nu îşi ţin audienţele. Asta de fapt este legătura cu cetăţeanul. Omul vine cu încredere sau scrie o sesizare, o petiţie. Trebuie să te apleci asupra ei şi să încerci să îl ajuţi, chiar dacă acel om nu a ştiut să scrie corect. Asta am încercat să schimb şi eu aici. Am încercat să îmbunătăţesc şi comunicarea cu petenţii, să nu fie rigidă, seacă”, a declarat pentru Ora de Sibiu, prefectul Maria Minea. Aceasta speră ca şi viitorul prefect să pună pe primul loc sibianul şi nevoile reale ale sale.

 

Ultima oră

Comentariul meu