casa inteligentă - cum ne schimbă viața

Proiectul de casă inteligentă a apărut încă din anii 1920, atunci când faimosul arhitect Le Corbusier a fost cel dintâi care a deschis drumul acestei noțiuni, adică o casă care să se adapteze nevoilor celor care locuiesc în interiorul ei. 

Evoluția conceptului de casă inteligentă în timp 

Din 1920 a existat o pauză până în anii 70, când s-au făcut primii pași concreți prin economisirea energiei electrice, datorită dezvoltării tehnologiei. În anii 80, calculatoarele au început să se dezvolte și tot atunci au apărut și primele clădiri care găzduiau aparate controlabile, de exemplu ușile cu senzori care se deschideau singure.

casa inteligentă - cum ne schimbă viața

Ulterior, s-a putut dezvolta în voie interconectarea tuturor aparatelor și echipamentelor în vederea automatizării unor acțiuni repetitive. Scopul, firește, era și este îmbunătățirea și înfrumusețarea calității vieții. Astfel, oamenii vor putea alege răsfățul aparatelor inteligente de genul termostat inteligent, bec smart, robot aspirator, cameră de supraveghere și întrerupător clever. Toate aceste device-uri vor putea fi controlate de pe o telecomandă sau de pe o aplicație de pe smartphone.

În prezent, există trei mari platforme pentru controlul centralizat al acestor aplicații: Apple Homekit, Alexa și Google Nest. Datorită faptului că există mulți oameni care le folosesc, pe viitor producătorii vor trebui să asigure compatibilitatea între ele. De exemplu, aplicațiile se pot seta pentru ca temperatura dintr-o anumită cameră să nu scadă sub un anumit număr de grade. Pentru această opțiune, vor exista senzori de temperatură care vor detecta automat temperatura în alte camere, astfel casa inteligentă va stabili temperatura optimă pentru fiecare cameră.

Ce conține arsenalul inteligent al unei case 

Sistemele de securitate și interfoane video, până și cele mai banale, sunt printre primele despre care vorbim atunci când evaluăm arsenalul de aparatură inteligentă al unei case. Există variate sisteme de supraveghere pentru interior cu senzori de mișcare, cu sau fără camere video încorporate. Alte sisteme sunt cele de detectare a inundațiilor, cele de încuiere electronică sau de reglare a temperaturii. S-a ajuns până acolo încât există sisteme legate la smartphone, care, atunci când pornește alarma, pot declanșa programul de pregătire a cafelei ( de preferat dimineța, firește).

Sistemele de acest tip sunt de asemenea utile și pentru reducerea consumului de energie electrică și pentru micșorarea facturilor lunare cu până la 30%.

Tipuri de case inteligente

Sunt 5 categorii de case inteligente, în funcție de tipurile de aparate inteligente pe care le găzduiesc. Astfel, avem:1) casele care conțin obiectele inteligente, electrocasnice și alte aparate de divertisment; 2) case care includ aparate inteligente care comunică între ele; 3) Case conectate. Acestea din urmă conțin rețele ce pot fi accesate și modificate din exterior. Spre exemplu, un sistem de supraveghere cu feed live de pe telefon sau care aprinde luminile din casă când proprietarul este plecat, pentru a ține hoții departe; 4) Case care învață. Astfel, pe baza obiceiurilor memorate, timp de zile sau săptămâni, sistemele anticipează nevoile proprietarilor,de exemplu să aprindă lumina la baie la o anumită oră. 5) Case atente, cele care verifică frecvența cu care se folosesc aparatele din casă și utilizează aceste date pentru a anticipa nevoile viitoare, spre exemplu momentul în care să se deschidă jaluzelele din casă.

Avantaje și dezavantaje în folosirea caselor inteligente 

Avantajele predomină, în mod clar. Economisirea energiei electrice, a gazului și a apei, securitatea, siguranța la incendii sau inundații, iluminarea eficientă, în funcție de palierul orar și mai mult timp liber. La capitolul dezavantaje, costurile ar fi cel mai importante. Prețul unui dizpozitiv inteligent poate porni de la 200-300 de euro și poate ajunge și la 1000 de euro sau mai mult. Dispozitivele conectate la rețeaua wireless a unei case pot fi atacate informatic oricând. În plus, folosind dispozitivele inteligente, producătorii lor pot afla multe despre proprietari și obiceiurile lor, transformându-i în ținte pentru campaniile de marketing. Deși pentru cei mai tineri nu pare complicat să folosești opțiunile unor aplicații de pe smartphone, pentru cei mai în vârstă sau tradiționaliști ar putea fi puțin mai ciudat. Gusturile însă se educă și în timp devin rutină, așa că este bine să nu ne opunem progresului și să ne gândim de pe acum la sistemele pe care le putem achiziționa pentru casele noastre

Ultima oră

Comentariul meu

Publică