Ce trebuie să facă sibienii care vor permis de ședere în Marea Britanie după Brexit

Sibienii care locuiesc în Marea Britanie vor avea nevoie de un permis de ședere ca să poată rămână în țară după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană.

Cetățenii din Sibiu care trăiesc în Marea Britanie se pot înregistra, până în iunie 2021, pentru a primi statutul rezidențial. Procedura este deschisă celor care locuiesc acolo de cel puțin cinci ani. Cei care nu locuiesc de atâta timp în Regatul Unit, pot aplica pentru statutul provizoriu de ședere, care le permite să triască și să locuiască în țară timp de cinci ani, notează Mediafax. Pentru a fi eligibil, cetățenii trebuie să ajungă în Marea Britanie până la sfârșitul perioadei de tranziție, care se va încheia în decembrie 2020.

Ce trebuie să facă sibienii care vor permis de ședere în Marea Britanie după Brexit

Acte necesare pentru sibienii care vor să lucreze în Marea Britanie după Brexit
Ambasada Marii Britanii la Bucureşti precizează că cetățenii europeni care doresc să continue să locuiască în Marea Britanie după Brexit, trebuie să aplice pentru EU Settlement Scheme, scrie capital.ro. Astfel, există două tipuri de statut pentru cetățenii europeni, care se raportează la perioada de ședere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcție de care se va determina statutul, care poate fi:

Settled Status
Sibienii care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mullt, vor fi eligibili pentru Settled Status. Dacă obțineți Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Pre-Settled Status
Sibienii care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani consecutivi, vor fi eligibil pentru Pre-Settled Status. „Dacă primiți Pre-Settled Status, veți putea să locuiți în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, care o să vă acorde timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obține Settled Status. Dacă obțineți pre-Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, dupa cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care NU va fi acordat automat”, precizează Ambasada UK de la Bucureşti.

Permis de lucru și pașaport biometric
Cu noua lege a imigrației, intrarea în Marea Britanie după Brexit nu va mai fi posibilă doar cu cartea de identitate, vizele și pașapoartele electronice urmând să fie necesare cel mai probabil după o perioadă de tranziţie de 11 luni, deci începând cu 1 ianuarie 2021. Pentru a obține o viză electronică, va fi nevoie de un pașaport biometric, care va fi solicitat la vamă. O viză turistică va dura doar 3 luni, iar pentru a rămâne în Regatul Unit după 90 de zile, va fi necesar un permis de muncă.

În ceea ce priveşte viza de lucru, se aşteaptă o înnăsprire a condiţiilor pentru obţinerea acesteia, cu excepţia muncitorilor calificaţi. Pentru anumite categorii profesionale, cum sunt medicii, cercetătorii sau profesorii, este posibilă obţinerea unei vize de durată medie-lungă (5 ani) înainte de a putea face demersurile pentru rezidenţă. În schimb, alte categorii de lucrători, precum cei care lucrează ca barmani, chelneri, bucătari, cameriste și altele meserii similare, situaţia s-ar putea să fie mai dificilă, în sensul că vor trebui să dovedească faptul că au un contract de muncă valabil pe teritoriul britanic.

Potrivit statisticilor oficiale, până acum, aproape 2,8 milioane de cetăţeni europeni au primit dreptul de a trăi şi a munci în Regatul Unit după Brexit. Cele mai multe cereri de rezidență au fost primite din partea cetățenlor polonezi – 512.300, urmați de cetățenii români – 435.700 (24.700 în decembrie 2019), italieni 291.000, portughezi 231.100, spanioli, 171.300, lituanieni 139.400, bulgari 139.000.
Sursa: capital.ro / Mediafax

Ultima oră

Comentariul meu