Brexitul se consumă în această vineri, ultima zi în care Regatul Unit a aparținut Uniunii Europene, la 47 de ani de la intrarea sa. Prima scindare din istoria clubului comunitar va intra în vigoare începând de la miezul nopții, și îi obligă pe ceilalți 27 de membri să ia în considerare viabilitatea modelului lor de conviețuire politică.
O parte a britanicilor sărbătoresc la Londra ieșirea din Uniunea Europeană în timp ce numărătoare inversă este proiectată pe reședința primului ministru, din Downing Street 10.
„Acest guvern va rămâne unit și va îndrepta țara noastră. Pe măsură ce construim o nouă relație cu Uniunea Europeană, cer tuturor să închidă duelul și să lase vindecarea să înceapă”, a publicat pe Twitter primul ministru britanic Boris Johnson.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că doresc să mențină „cea mai bună relație posibilă cu Regatul Unit, deși niciodată nu poate fi la fel de bun ca fiind membru”. Una dintre cele mai dure mărturii a fost cea a președintelui Franței, Emmanuel Macron, care într-un discurs către națiune a avertizat că vede în Brexit „un semnal de alarmă istoric care ar trebui să rezoneze în țările noastre.” Începând de mâine începe o perioadă de tranziție în care aproape nimic nu se schimbă, o modalitate de a deschide calea pentru eliberarea adevărată a acostărilor, stabilită pentru 1 ianuarie 2021.
Ce trebuie să facă sibienii care vor permis de ședere în Marea Britanie după Brexit