Klaus Iohannis a blocat postul de profesor de fizică acum 20 de ani, când a devenit inspector școlar, și a continuat să îl țină blocat și după ce a fost ales primar al orașului, iar apoi președinte al României. Între timp, locul îi este ținut de un profesor detașat care nu poate preda fizică în limba germană, deși acesta este specificul liceului.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, Constantin Dincă, spune că, în absența titularului, liceul organizează concurs pentru ocuparea postului în fiecare an școlar.
„În conformitate cu art. 255, alineatul 1, din Legea educației naționale, legea 1/211, cadrele didactice titulare, cu contract pe perioadă nedeterminată, alese în Parlament, numite în Guvern, sau care îndeplinesc funcții de specialitate specifice în aparatul Parlamentului, Administrației prezidențiale, Guvernului și Ministerului Educației, precum și cele alese de Parlament, organisme centrale ale statului, au drept de rezervare a postului sau catedrei, pe perioada cât îndeplinesc aceste funcții. Este și cazul postului de fizică, de la Colegiul Național Samuel von Brukenthal Sibiu, post pe care domnul președinte Iohannis este titular, ca urmare și în acest an școlar, în conformitate cu legea, această catedră este rezervată, urmând ca ea să fie scoasă la concurs, în conformitate cu ordinul ministrului privind mobilitatea cadrelor didactice în viitorul an școlar” , a declarat Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.
Situația a ieșit la iveală în campania electorală. La vremea respectivă, unele cadre didactice se declarau nemulțumite, fără să vorbească însă public despre asta.
Europa FM a cerut Administrației prezidențiale o explicație pentru această situație și motivele pentru care președintele continuă să își rezerve catedra, deși nu a mai predat de peste două decenii și are în față încă cinci ani de mandat prezidențial.
Legea Educației permite rezervarea catedrei și nu stabilește nicio limită de timp. Mai mult, potrivit legii, perioada de rezervare a postului de titular e socotită vechime în învăţământ.
În acest moment, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu are două posturi de profesor de fizică și ambele sunt blocate de titular. Cel de-al doilea post e rezervat de o profesoară care a plecat director la un alt liceu, iar apoi, inspector școlar județean.
În prezent, fizica este predată de doi profesori detașați și un suplinitor care nu pot câștiga post pe perioadă nedeterminată din cauza rezervării celor două catedre.
Ministrul Educaţiei a fost confruntat cu această situaţie imediat după numirea sa, în emisiunea Piaţa Victoriei, la Europa FM. Monica Anisie s-a ferit să comenteze cazul preşedintelui, a vorbit doar de principiu, deşi la preşedinte e foarte relevantă durata lungă a blocării postului: peste 20 de ani. Monica Anisie spune că acesta e un drept al profesorilor de care și ea, și președintele uzează perfect legal.
Articolul pe larg aici: https://www.europafm.ro/desi-reales-klaus-iohannis-continua-sa-tina-blocat-postul-de-profesor-la-liceul-brukenthal/?fbclid=IwAR2ddr0g7_0zuNPbc2UFfSwUuJQNrLV5R3cFFbTTjzp5KwAn29RwKcIVOx0