Maşinile de Poliţie patrulează marți pe străzile din Sibiu cu girofarurile aprinse. Poliţiştii repetă, din interiorul mașinilor, mesajul „Staţi în casă!”
Trebuie șă rămânem în casă
„Respectaţi toate recomandările autorităţilor. Staţi în casă! Ieşiţi din locuinţă numai pentru a merge la serviciu sau urgenţe! Suntem aici pentru sănătatea dumneavoastră. Staţi în casă!”, acest mesaj răsună marți, pe străzile din Sibiu.
Imaginile video au fost surprinse marți, în jurul prânzului, în cartierul Tineretului din Sibiu.
Transmiterea de la persoană la persoană
Se crede că virusul se transmite în principal de la persoană la persoană:
- Între oameni care sunt în contact apropiat unul cu celălalt (la o distanță de cca. 1,5 – 2 m).
- Prin stropi respiratorii produși atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Acești stropi pot ajunge ușor în gura sau nasul celor din preajmă sau chiar pot fi inhalați în plămâni.
- Cei mai contagioși se consideră a fi cei care au cele mai puternice simptome (cei în starea cea mai gravă).
- Unii pot fi contagioși și înainte să manifeste simptomele bolii. În cazul COVID-19 s-au raportat o serie de astfel de cazuri, însă se consideră că nu aceasta este metoda principală de contagiune.
Infectarea prin atingerea unor suprafețe contaminate
E posibil ca o persoană să devină purtătoare de COVID-19 în urma atingerii unei suprafețe sau a unui obiect care a fost contaminat și apoi să-și atingă gura, nasul sau chiar ochii, dar se consideră că nu acesta este modul principal de transmitere.
Dacă aveți bănuieli că o suprafață ar putea fi contaminată, curățați cu un dezinfectant simplu pentru a distruge virusul.
Cât de ușor se transmite virusul?
Ușurința cu care un virus trece de la o persoană la alta poate varia mult. Unele virusuri sunt puternic contagioase (se transmit foarte ușor), precum pojarul, în timp ce alte virusuri se transmit în ritm mai lent. Un alt factor de control îl constituie posibilitatea de a opri sau încetini contagiunea unei mase mari de oameni. Virusul care cauzează COVID-19 pare a se transmite extrem de rapid și îndelungat în comunitate în anumite zone geografice.
O campanie a Ministerului Sănătății
Ministerul Sănătății explică, printr-un calcul matematic, motivul pentru care trebuie să stăm acasă în plină pandemie de coronavirus. Așadar, potrivit unui studiu, fiecare nou caz de coronavirus poate produce într-o lună alte 244. Pentru ca să înțelegem mai bine mesajul, Ministerul a publicat și un clip video.
”De ce trebuie să #stămacasă? Un calcul simplu efectuat de matematicienii Şcolii de Sănătate Publică din Londra arată că fiecare caz nou de coronavirus ar putea produce într-o lună alte 244 de cazuri. Asta pentru că virusul se răspândeşte exponenţial: o persoană cu coronavirus infectează alte 2,5 persoane, care la rându-le infectează alte 2,5 şi aşa mai departe”.