Ministerul Sănătății și-a anunțat intenția de a prelua comanda tuturor spitalelor din țară, pe perioada stării de urgență. Se discută intens această mișcare, fiind analizate efectele la toate nivelurile. Această decizie implică autorități locale, șefi de spitale dar și decidenți din diferite zone ale ierarhiei sistemului sanitar românesc.
Toate spitalele din țară sub comandă unică
Invocând starea de urgență și, neoficial, dorința de a nu repeta precedentele Suceava și Arad, Ministerul Sănătății vrea să preia conducerea operativă a spitalelor, pe perioada stării de urgență. Acesta aduce mai multe argumente pentru a-si susține intenția.
De ce ar putea fi nevoie de preluarea spitalelor de către Ministerul Sănătății
În primul rând caracterul înalt contagios al noului coronavirus și necesitatea prevenirii infecțiilor COVID-19 dar și faptul că, pentru combaterea răspândirii infecțiilor, se impun măsuri pe termen scurt și mediu, menite s[ constituie structuri flexibile, capabile să surprindă îndeaproape și cu promptitudine nevoile reale de sănătate ale populației din comunități.
De asemenea, a fost invocată urgența stabilirii unor măsuri de management sanitar și a unor decizii economico-financiare, la nivelul spitalelor, indiferent de modul de subordonare. Provocările manageriale și financiare, apărute ca urmare a pandemiei, trebuie rezolvate coerent, la scară națională. Pentru îndeplinirea obligației statului de garantare a dreptului constituțional la ocrotirea sănătății, prin servicii de sănătate de calitate.
În plus, neadoptarea de măsuri imediate ar conduce la reale dificultăți de funcționare a întregii activități de conducere a spitalelor, indiferent de modul de subordonare iar neluarea unor măsuri urgente, cu caracter exceptional, pentru limitarea infecțiilor COVID – 19 , ar avea un impact deosebit de grav, în principal asupra dreptului la viață și asupra dreptului la sănătate.
Autoritățile locale nu se opun
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, este de părere că, decizia Ministerului Sănătății este necesară în contextul actual.
„Consider că, preluarea spitalelor de către Ministerul Sănătății, în sensul coordonării și organizării activității medicale, este o soluție bună. Sper ca astfel, specialiști care cunosc domeniul, vor asigura o coordonare unitară a actului medical. Pentru a face față aceste epidemii este necesară o organizare foarte bine pusă la punct, în acord cu practicile în domeniu, cu respectarea procedurilor care să asigure atât protecția pacienților, cât și pe cea a personalului, a declarat primarul Astrid Fodor, pentru Ora de Sibiu.
Primăria Municipiului Sibiu are în subordine Spitalul Clinic de Pediatrie, spital în care sunt îngrijiți pacienții pediatrici infectați cu coronavirus din județul Sibiu.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu se află în subordinea Consiliului Județean. Și președinta CJ, Daniela Câmpean, spune că, preluarea coordonării spitalelor de către Ministerul Sănătății este o decizie necesară în această perioadă.
„Este o decizie corectă, dat fiind specificul acestei perioade. Este normal ca ministerul sa aibă un peisaj de ansamblu din toate unitățile sanitare care sunt în prima linie în lupta anti – COVID 19. Nu am primit deocamdată lămuriri suplimentare sau norme metodologice privind aplicare ordinului care se referă la această decizie”, a precizat pentru Ora de Sibiu, Daniela Câmpean, președinta CJ Sibiu.
Cum vor fi finanțate spitalele
Atunci când Ministerul Sănătății a renunțat la spitale, argumentul a fost lipsa posibilităților de finanțare. Singurii doritori să le preia au fost consiliile județene sau primăriile. Administrațiile locale le-au preluat și au investit sume mari pentru a moderniza această infrastructură care, acum, se pregătește să fie trecută sub conducere centralizată.
Deocamdată, Ministerul Sănătății nu a precizat clar cine își va asuma și finanțarea cheltuielilor de funcționare a spitalelor pe care le va prelua sub comandă unică. Surse din cadrul ministerului, spun că această sarcină, va reveni tot autorităților locale dar, sub stricta supraveghere a Ministerului Sănătății.