Mai mulți profesori ai Facultății de Inginerie au construit în laboratoarele facultății o stație pentru decontaminare cu produse biocide. Aceasta a fost donată Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu pentru decontaminarea primară a personalului medical implicat nemijlocit în lupta împotriva virusului COVID-19.
Stația de decontaminare primară a fost proiectată de Colectivul Departamentului de Mașini și Echipamente Industriale din cadrul Facultății de Inginerie. Aceștia au fost susținuți de Asociația MECROB – Asociația pentru Mecatronică și Robotică Sibiu.
„De partea de proiectare a stației, s-au ocupat zece profesori de la Inginerie și trei dintre ei s-au ocupat de execuția propriu-zisă a stației. S-a lucrat aproximativ 12 ore la realizarea ei iar în ceea ce privește costurile, ținând cont de faptul că am mai și refolosit materiale din laboratoarele noastre, am cheltuit aproximativ 600 de lei pentru realizarea acestei stații de decontaminare”, a povestit pentru Ora de Sibiu, prof. Gabriel Racz, decanul Facultății de Inginerie.
Stația a fost donată, marți, Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean și este folosită de medicii care ies din zona contaminată și trebuie să dezbrace echipamentele de protecție.
„Stația funcționează după niște principii simple. O cantitate dozată de dezinfectant cu produse biocide, 100 ml de persoană, este pulverizată, prin intermediul unei duze, pe întreaga suprafață a combinezoanelor medicilor. Este vorba de acea decontaminare primară, care previne contaminarea la dezbrăcare. Producerea presiunii se face manual prin intermediul unei pompe”, a mai precizat decanul Gabriel Racz.
Aprovizionarea cu substanțe dezinfectante, va fi făcută, de câte ori este nevoie, de Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.