cum vor arăta vacanțele până ce se va descoperi un vaccin împotriva coronavirusului
foto: arhivă

Șezlonguri separate cu panouri din plexiglas. Teste și dezinfectare înainte de zbor. 

Pot părea extreme, dar sunt măsuri reale pe care companii din industria turistică le iau în considerare pentru ca turiștii să se simtă în siguranță și în lumea post-carantină, scrie Digi24.

cum vor arăta vacanțele până ce se va descoperi un vaccin împotriva coronavirusului

Este prea devreme pentru a spune când s-ar putea relua călătoriile internaționale. Argentina, de exemplu, a prelungit interdicțiile de zbor până în septembrie, iar un ministru britanic a spus că nu se va gândi pentru ceva timp la vacanță.

Dar cum vor arăta călătoriile internaționale atunci când vor putea fi reluate? Iată ce ne-am putea aștepta:

La aeroport

Multe aeroporturi au introdus deja măsuri pentru a veni în întâmpinarea celor care sunt nevoiți să călătorească și în această perioadă. Acestea includ distanțarea de 1-2 metri în orice moment între persoane, cu excepția celor care locuiesc împreună, distribuirea de dezinfectanți pentru mâini și încercarea de a răspândi uniform pasagerii pe terminale.

În SUA, Administrația Securității Transporturilor (TSA) spune că pasagerii ar trebui să se spele pe mâini timp de 20 de secunde înainte și după ce trec de procedurile de securitate.

Aeroportul Internațional din Hong Kong testează un dispozitiv care dezinfectează tot corpul. Acesta, spune aeroportul, poate igieniza utilizatorii în 40 de secunde, folosind spray-uri care omoară bacteriile și virusurile de pe piele și îmbrăcăminte.

Aeroportul testează, de asemenea, roboți autonomi care distrug microbii cu lumină ultravioletă.

Aeroportul din Dubai oferă pasagerilor teste rapide pentru COVID-19, cu rezultate în decurs de 10 minute.

James Thornton, directorul executiv al grupului de turism Intrepid, spune că procesul de îmbarcare va dura mai mult.

Vor fi noi orientări de distanțare socială. Este posibil să vedem introducerea unui pașaport de imunitate”, mai spune el.

În avion

Însoțitorii de zbor vor purta cel mai probabil măști. Acest lucru este posibil să se întâmple și în cazul pasagerilor, deoarece tot mai multe țări recomandă utilizarea măștilor sanitare.

Majoritatea companiilor aeriene importante vor intensifica procedurile de dezinfectare și igienizare, inclusiv scaunele, tava pentru masă și centura de siguranță.

Unele companii merg chiar mai departe. Însoțitorii de zbor ai Korean Air poartă echipament complet de protecție.

De asemenea, majoritatea companiilor aeriene au spus că zborurile nu vor fi rezervate complet și că locul din mijloc va fi lăsat gol, cel puțin pentru început.

Un pilot al TUI, care a cerut să-și păstreze anonimatul, spune însă că această măsură se va dovedi foarte costisitoare.

Pierderea unei treimi din locuri înseamnă fie că avioanele zboară în pierdere, fie ne că întoarcem la vremurile bune când un bilet Paris-Nisa dus-întors costa 1.000 de lire sterline în banii de astăzi”, spune el.

La destinație

Noua normalitate” va face vacanțele cu totul altfel decât le știam.

În Italia, pe plajă, am putea sta pe șezlonguri între panouri de plexiglas.

Am văzut schițele, în Italia este luată în serios această idee”, spune Ulf Sonntag, de la Institutul de Cercetare Turistică pentru Europa de Nord.

El adaugă că destinațiile europene caută modalități de gestionare a oaspeților la hoteluri și iau în considerare fie ca doar unul din două hoteluri să fie deschise sau doar o cameră din două să fie ocupată.

Dacă scopul central este distanțarea socială, atunci trebuie să lucreze la asta”, spune el.

Cele mai multe restaurante încearcă să pună mesele la distanță mai mare una de alta. Un lanț hotelier portughez, Vila Gale, a anunțat că a făcut stocuri de dezinfectanți pentru mâini și că a făcut meniuri pentru a înlocui obișnuitul bufet.

Nikolaos Sipsas, profesor de medicină la Atena, spune că mesele tip bufet reprezintă un risc mare, alături de piscine, baruri și plaje.

Cred că plajele grecești nu vor fi foarte populate. Cu alte cuvinte, vor fi turiști, dar nu vor fi aproape unul de celălalt. Nu vom mai vedea prosoape unul lângă altul pe plajă”, spune el.

Alte țări europene discută despre „coridoarele turistice” pentru a conecta zonele și statele membre mai puțin afectate de COVID-19.

Croația, de exemplu, a spus deja că le poate oferi turiștilor din Cehia și Slovacia acces special la plajele sale în această vară.

Se vor schimba vacanțele pentru totdeauna?

Poate că nu vă bucură ideea unor astfel de vacanțe în străinătate. Dar adevărul este că, în viitor, este posibil ca mai multe concedii să fie făcute în propria țară.

Este probabil ca oamenii să călătorească mai puțin în străinătate, iar vacanțele acasă s-ar putea să devină obișnuință”, spune Andy Rutherford, fondatorul companiei turistice Fresh Eyes din Marea Britanie.

Din cauza pandemiei, croazierele, vacanțele la schi și zborurile lungi ar putea să-și piardă farmecul, mai ales că accentul revine la tehnologia ecologică și la modalitățile de combatere a crizei climatice, spune Rutherford.

Călătoriile trebuie să se bazeze pe respect reciproc, solidaritate și responsabilitate”, adaugă el.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică