măștile de protecție obligatorii - cât plătește pe lună o familie cu doi membri

Măștile de protecție sunt obligatorii în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun. Deja, mulți dintre noi se gândesc la banii pe care îi vor scoate din buzunare pentru a le cumpăra. Am făcut un calcul aproximativ ca să aflăm cam cât trebuie să scoată din buzunare, lunar, o familie formată din două persoane.

Măști obligatorii dar pe banii noștri

Măștile de protecție împotriva Covid-19 nu s-au ieftinit, așa cum au promis autoritățile, ba chiar dimpotrivă. În farmacii le găsim la prețuri cuprinse între patru și șase lei iar în magazinele online o cutie cu 50 de bucăți poate ajunge și la 120 de lei. Cumpărate zilnic, la sfârșit de lună, ne dăm seama că am cheltuit o mică avere. Cei care nu și le permit, spun că au două variante – fie stau în casă, fie ies fără ele riscând amenzi uriașe.
„Eu mi-am cumpărat 10 bucăți de la farmacie, cu 4 lei bucata. Am dat 40 de lei pe ele și le port de mai multe ori. Eu nu le țin două ore sau patru, cum zic doctorii. Eu folosesc una mai multe zile. Șsiu că poate o pun degeaba, că nu mă mai apără dar nici nu-mi permit să dau 200 – 300 de lei pe lună din pensie pe măști. De ce nu ni le dă statul dacă ne obligă să le purtăm. Sunt obligatorii pe banii noștri. Nu e corect”, spune tanti Sabina, o bunicuță de 72 de ani pe care am întâlnit-o la o farmacie din cartierul Terezian.
„Mi-am cumpărat o cutie cu 50 de bucăți. Le-am găsit online cu 100 lei cutia. Dar până la sfârșitul lunii va trebui să mai cumpăr două cutii. Nu ne ajung pentru că suntem nevoiți să ieșim zilnic și eu și soțul meu”, ne-a spus și Rodica Șuțu, o sibiancă de 31 de ani.

Cât cheltuim pe lună pentru măști de protecție

Dacă un salariat care are un venit mediu pe economie și-ar putea permite să-și plătească măștile de protecție, persoanele asistate social, pensionarii, studenții, dar și cei care au venituri foarte mici ar putea să nu aibă bani pentru așa ceva.

măștile de protecție obligatorii - cât plătește pe lună o familie cu doi membri

Dar câți bani trebuie să scoată din buzunare o familie formată din două persoane? Am încercat să facem o estimare lunară. Să spunem că, atât soțul cât și soția, merg zilnic la serviciu cu mijloacele de transport în comun. Aceștia trebuie să poarte mască dimineața, când pleacă la serviciu și circulă cu autobuzul, dar și seara pe drumul de întoarcere acasă. În total sunt patru măști consumate pe zi. Deocamdată, în farmacii măștile costă, în jur de 5 lei. Făcând un calcul simplu, pe zi familia respectivă ajunge să cheltuiască 20 lei. Însă măștile sunt de unică folosință și trebuie să fie cumpărate zilnic. Deci, 20 lei pe zi, timp de 20 de zile – numărul zilelor lucrătoare dintr-o lună și se ajunge la o sumă de 400 de lei.

Dacă cumpărăm la cutie ieșim mai ieftin

O familie formată din două persoane va avea nevoie, pe lună, pentru a merge la serviciu și înapoi folosind transportul în comun de cel puțin 80 de măști. Cel puțin pentru că nu punem la socoteală alte măști ce sunt purtate în magazine, la farmacie sau prin alte spații publice închise, unde cei doi membri ai familiei merg după serviciu.

Într-un magazin online am găsit o cutie cu 50 de bucăți de măști faciale nesterile, de unică folosință care se vinde cu 99 de lei. Dar o cutie nu e de ajuns. Așa că va trebui ca familia respectivă să cumpere două cutii pe lună, adică să dea aproape 200 de lei. Mult mai convenabil decât să faci achiziția la bucată, dar extrem de scump pentru majoritatea românilor.

Măști gratuite pentru persoanele defavorizate

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care se vor asigura 2,3 milioane de măşti pentru persoanele care fac parte din categoriile defavorizate.

Este vorba însă numai despre pensionarii cu venituri de până la 704 lei pe lună, de beneficiarii venitului minim garantat, ai alocaţiilor pentru susţinerea familiei și cei care primesc ajutoare de handicap.

Fiecare persoană din aceste categorii va primi 50 de măşti de protecţie pentru o perioadă de două luni.

Pentru cumpărarea măştilor, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu 230 de milioane de lei. Listele cu persoanele defavorizate trebuie trimise de autorităţile locale în trei zile, iar după alte trei zile măştile trebuie să ajungă la beneficiari.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică