VIDEO Cum faci o mască acasă - Poți folosi tricouri uzate sau saci de aspirator
foto: arhivă

Odată cu pandemia, a crescut și cererea de măști medicale. Din cauza deficitului de astfel de produse, la nivel mondial, producătorii au crescut prețurile chiar și de zece ori în această perioadă. Cei care nu au fost dispuși să cumpere măști la supra-preț, dar au vrut totuși să se protejeze pe ei și pe cei din jurul lor, au căutat soluții alternative. Vă prezentăm și noi cele mai eficiente metode de a vă face măști de protecție acasă, din materiale care sunt la îndemână în orice gospodărie. 

Care sunt cele mai eficiente materiale pentru o mască făcută acasă

Cercetători de la Universitatea Cambridge au testat care este cel mai bun material pe care să îl folosești pentru o mască de protecție confecționată acasă.

VIDEO Cum faci o mască acasă - Poți folosi tricouri uzate sau saci de aspirator

Pentru a le măsura eficiența, oamenii de știință au testat mai multe tipuri de materiale pe care le poți găsi în casă.

În cazul bacteriilor cu dimensiuni de aproximativ un micron, ordinea materialelor de protecție cele mai eficiente este următoarea: masca chirurgicală (97%), sacul de la aspirator (95%), prosop de bucătărie (83%), material textil din amestec printre care și bumbac (74%), tricou din 100% bumbac (69%), față de pernă antibacteriană (65%), fular (62%), față de pernă obișnuită (62%), așternut pentru pat (60%) și mătase (58%).

În cazul în care vrei să-ți faci o mască de protecție pentru particule cu dimensiuni mai mici de 0,02 microni, trebuie să iei în considerare următoarele valori: masca chirurgicală (89%), sacul de la aspirator (86%), prosop de bucătărie (73%), material textil din amestec printre care și bumbac (70%), față de pernă antibacteriană (68%), așternut pentru pat (62%), față de pernă obișnuită (57%), mătase (54%), tricou din 100% bumbac (51%) și fular (49%).

Deși sacii de aspirator și prosoapele de bucătărie au fost desemnate drept materialele prin care bacteriile trec cel mai puțin, oamenii de știință au ajuns la concuzia că nu acestea sunt cele mai bune pentru o mască de protecție confecționată acasă. Aceștia spun că trebuie luată în considerare și respirabilitatea materialului.

Astfel, cele mai bune materiale care îți oferă și protecție și te lasă să și respiri sunt fețele de pernă și tricourile din bumbac 100%.

Pașii pe care trebuie să îi urmăm ca să confecționăm o mască acasă

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ne arată cum putem să ne facem ușor o mască de protecție. Putem, de exemplu, să facem o mască de protecție dintr-un tricou uzat sau care nu ne mai este bun. Avem nevoie doar de tricoul din bumbac, prosoape de hârtie și o foarfecă.
Masca homemade masca din tricou
Mască făcută acasă dintr-un tricou
O altă variantă la îndemâna oricui este masca pentru confecționarea căreia putem folosi o batistă sau un batic și un banal filtru de cafea.

 

masca homemade masca din bandana
Mască făcută acasă dintr-un batic sau alt material textil și un filtru de cafea

La ce ajută o mască de protecție, chiar și una făcută în casă? Dacă strănutăm, e bună ca să nu dăm virusul și altor persoane. La fel și dacă tușim. Masca e necesară și când vorbim, deoarece în timpul vorbitului pot sări micropicături de salivă care pot transmite virusul.

video
play-sharp-fill

În ceea ce privește eficiența chiar și pentru purtător, cele recomandate respectă standardul FFP.

FFP1 e masca de tip respirator care filtrează cel mai puțin. Pentru aerosoli eficiența e la 80% și scurgerile (adică ce scapă filtrării) la 22%. Sunt recomandate atunci când se lucrează în medii cu mult praf.

FFP2 are o eficiență de 94% și 8% scurgere. Sunt folosite în construcții, agricultură, dar și în mediul medical mai ales în sezoanele cu epidemii (de orice natură).

FFP3 are eficiență de 99% (de unde și numele N99 în SUA – n.r.) și scurgere de 2%. Protejează purtătorul față de unele dintre cele mai fine particule.

De asemenea, oamenii de știință au testat și eficiența unei măști de protecție, în funcție de straturile de material pe care le folosești. Potrivit rezultatelor, folosirea a două straturi nu îmbunătățește cu mult eficiența măștii: doar cu 1% sau 2%.

video
play-sharp-fill

 

Ultima oră

Comentariul meu