Pungile din plastic vor fi interzise în piețele din Sibiu
FOTO: arhivă

Pungile din plastic vor fi interzise în toate piețele din Sibiu, începând cu prima zi a anului viitor. Până atunci, producătorii și comercianții vor trece printr-o perioadă de tranziție, astfel că, de la 1 iulie și până la 31 decembrie pot folosi concomitent pungile clasice și pungi biodegradabile.

Potrivit unui proiect de hotărâre care urmează a fi supus spre dezbatere şi aprobare Consiliului Local al municipiului Sibiu, de la 1 iulie se vor introduce pungile de transport biodegradabile în piețele din oraș. De la 1 ianuarie 2021, pungile din plastic vor fi interzise.

Pungile din plastic vor fi interzise în piețele din Sibiu

Proiectul a fost inițiat de către SC Piețe SA. „În urma modificărilor și completărilor aduse legii nr. 249/2015 privind modalitățile de gestionare a ambalajelor și deșeurilor de ambalaje, prin legea nr. 87/2018, s-a introdus interdicția de a se mai comercializa pungile de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner. Motivul principal al acestor modificări este transpunerea unei directive a Parlamentului European în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire, întrucât acestea reprezintă o problemă de mediu stringentă la nivel mondial. În ceea ce privește piețele agroalimentare, utilizarea de pungi de transport din plastic rezultă din activitatea de comercializare a produselor alimentare, fiecare producător agricol sau comerciant din piață, distribuind acest tip de pungi odată cu comercializarea produselor proprii. Urmare a celor de mai sus, considerăm necesară și oportună implementarea unui proiect de HCL prin care să se reglementeze interzicerea distribuirii de pungi din plastic cu mâner, la nivelul piețelor aparținând domeniului public al municipiului Sibiu”, se arată în raportul de specialitate întocmit de SC Piețe Sibiu SA.

Alternativă prietenoasă cu mediul

Între 1 iulie și 31 decembrie, se vor introduce treptat pungile biodegrabile, astfel că, până la începutul anului viitor, atât producătorii, cât și comercianții vor avea timp să consume stocurile de pungi din plastic pe care le au, dar și să se obișnuiască cu noua alternativă.

„Reglementarea principală a acestui proiect va fi interzicerea și sancționarea utilizării de pungi de plastic cu mâner, începând cu data de 01.01.2021 și oferirea unei alternative prietenoase cu mediul, respectiv pungile de transport biodegradabile.

Pentru a putea permite producătorilor agricoli/ comercianților să își epuizeze stocurile de pungi din plastic și să se familiarizeze cu noua modalitate de achiziție a pungilor biodegradabile, propunem ca acest proiect să debuteze la începutul lunii iulie, urmând până la finele anului să fie o perioadă de tranziție, perioadă în care să fie permisă atât distribuirea pungilor de transport clasice, cât și a celor biodegradabile”, se mai arată în raportul de specialitate.

De la 1 ianuarie, cei care nu se conformează vor fi sancționați

Producătorii și comercianții care nu vor introduce pungile biodegradabile de la începutul anului vor fi sancționați contravențional.

„De asemenea, considerăm necesară implementarea unui instrument de responsabilizare pentru cei ce nu se vor conforma după data de 01.01.2021, astfel că distribuirea, după această dată, a pungilor din plastic cu mâner, să fie considerată contravenție și să fie sancționată corespunzător”, se mai arată în raportul de specialitate.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică