măsuri speciale în școlile în care se susțin examenele naționale

Anul acesta, elevii din clasele terminale susţin examenele naţionale în condiţii speciale, având în vedere pandemia de coronavirus.

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au stabilit, printr-un ordin comun, mai multe măsuri care trebuie respectate în şcoli la examenele naţionale, în contextul prevenirii şi combaterii îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

măsuri speciale în școlile în care se susțin examenele naționale

Documentul prevede stabilirea de circuite de intrare şi de ieşire a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în şcoli, precum şi modul în care realizează igienizarea/ dezinfecţia unităţilor de învăţământ.

„În situaţia în care un elev sau un cadru didactic, didactic auxiliar sau nedidactic prezintă simptome sau există suspiciunea că starea sa de sănătate este precară nu i se va permite accesul în unitatea de învăţământ, cu recomandarea de a se adresa medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului şi conduitei de tratament”, prevede ordinul.

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/ unitatea de învăţământ cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor.

Conform MEC, măsurarea temperaturii se face cu termometrul noncontact; temperatura nu trebuie să depăşească 37,3 grade, iar în cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte maximul admis se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de două – cinci minute. Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră şi se va face observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

MEC precizează că fiecare centru de examen va dispune de echipamente şi materiale de protecţie (covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, substanţe dezinfectante pentru mâini, etc).

De asemenea, se va realiza curăţenia şi dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanţa uşii, a mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide, iar intrările/ ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare către sălile de examen şi alte încăperi vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.

Totodată, se asigură existenţa, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar, iar în sălile de clasă examenele se vor desfăşura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanţă între candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de 2 metri unul faţă de celălalt.

Conform Ordinului de ministru, pupitrele/ băncile vor fi individualizate/ prestabilite şi, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoaşterea şi intrarea/ localizarea fără a parcurge toată suprafaţa sălii; personalul didactic/ asistenţii care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8,00 – 16,00, iar pe 19 iunie între orele 8,00 -14,00.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică