Asociația Euroregiunii Pleven – Olt a găzduit o întâlnire regională și schimb de experiență și bune practici pentru dezvoltarea turismului durabil în zonele montane în cadrul proiectului RAMSAT. În cadrul acestui webinar a fost prezentat potențialul turistic al Mărginimii Sibiului. Parteneri din șase țări europene au participat la întâlnire.
Primăria Rășinari și Agenția pentru Dezvoltare Regionala Centru sunt parteneri în proiectul international RAMSAT “Revitalizarea zonelor defavorizate si a zonelor montane prin turism alternativ durabil” proiect finantat prin programul INTERREG EUROPE 2014-2020.
În acest context, în data de 02 iulie 2020, Asociația Euroregiunii Pleven – Olt, partenerul din Bulgaria, a găzduit webinarul de schimb de experiență și bune practici în domeniul turismului durabil, al doilea eveniment internațional, ca parte a procesului de învățare. Evenimentul a reunit partenerii de proiect din cele 6 țări europene (România, Portugalia, Spania, Slovenia, Bulgaria și Irlanda de Nord) precum și actori relevanți în domeniul turismului alternativ durabil.
„În cadrul evenimentului a fost prezentat particianților potențialul ecoturistic al Mărginimii Sibiului. Participanții au fost interesati să afle mai multe informații despre produsele locale ale regiunii si potențialul acestora în dezvoltarea ecoturismului în zona Marginimii Sibiului. De asemenea, a fost demarat procesul de includere a regiunii în rețeaua de destinații ecoturistice din Romania, alaturi de alte 11 regiuni din tara noastră”, declară Bucur Bogdan, primarul Comunei Rășinari.
Tematica abordată a oferit participanților prilejul de a discuta despre turismul alternativ durabil, despre politicile care sprijină dezvoltarea acestui tip de turism în regiunile partenere, cu scopul de a revitaliza zonele montane prin utilizarea sustenabilă a resurselor existente și prin promovarea patrimoniului cultural și natural.
Discuțiile purtate de parteneri au fost concentrate și pe elaborarea planurilor de acțiune pentru fiecare regiune în cadrul proiectului precum și pe identificarea de soluții și noi abordări în domeniul turismului durabil, în contextul actual generat de pandemia de COVID -19.
Următoarea întalnire din cadrul proiectului va avea loc în luna octombrie, în Mărginimea Sibiului.
Proiectul a fost lansat pe 01 august 2019. Prima intlânire a proiectului a avut loc în luna septembrie 2019, în Portalegre, Portugalia. Proiectul se concentraza pe 4 forme de turism alternativ durabil: eco- turism, turism de aventură, turism cultural și turism rural. Mai multe detalii pe pagina web a proiectului.