Zeci de familii din Racovița trăiesc ca în Evul Mediu. Se spală de două, trei ori pe săptămână, cu apă pe care o cară cu gălețile din fântână și pe care o încălzesc în oală pe aragaz. Și-au construit băi, însă nu le sunt de folos, căci apa la robinete curge doar câteva ore și numai în timpul nopții. Oamenii spun că s-au săturat de bătaia de joc pe care o îndură de mult prea multă vreme.
Dacă mergi la Racovița și stai de vorbă cu localnicii, le vei citi nemulțumirile în privire. Cei mai mulți dintre ei spun că o problemă pe care autoritățile nu o iau în seamă este cea a apei potabile. Aproximativ 30 de familii trebuie să facă eforturi ca să se poată spăla. Și-au amenajat băi, dar nu le pot folosi, căci nu curge apă la robinet.
„La noi la Racovița, pe strada Cornel Lupea, apa curge la robinet doar noaptea, câteva ore, iar atunci vine roșiatică și fără presiune. Sunt afectate cam treizeci de familii. E vorba de o stradă principală, dacă era vreo cotitură, vreo potecă, era de înțeles. Anul trecut pe vremea asta mai venea, însă fără presiune. Dar de când s-au apucat de lucrări în sat, să facă șanțurile cu ciment, asta e situația. Din august anul trecut, mai exact”, spune Petru Ghiorghiță, localnic.
„Facem baie de două, trei ori pe săptămână”
Dacă vor să se spele, localnicii trebuie mai întâi să scoată apă din fântâna din sat, să o care cu gălețile în casă, să o pună într-o oală și să o încălzească pe aragaz.
„Noi avem o fântână lângă noi, la 20 de metri de poarta mea. Mă duc și iau cu găleata, umplu oala, încălzesc pe aragaz și o pun în cadă. Facem baie de două, trei ori pe săptămână. Eu vin obosit de la muncă, credeți că îmi mai arde de mers la fântână? Avem condiții, avem băi, avem boilere și nu avem ce face cu ele. Am schimbat trei mașini de spălat că s-au stricat din cauză că se lua apa. Dacă nu aveam conductă mai ziceam, dar când în centru e presiune și la noi, la deal, nu e… Ce să facem? Lucrezi ceva prin curte, te murdărești, copiii, la fel, n-ai apă să te speli. Parcă suntem cu o sută de ani în urmă, așa se trăia pe atunci. Dar suntem în 2020, asta e bătaie de joc. De când au băgat apă n-a venit. Tot timpul așa a fost. Sâmbătă și duminica e și mai rău, nu vine deloc, probabil că atunci fac toți baie”, mai spune Petru.
Localnicii cer să fie schimbată conducta
Localnicii spun că de vină este conducta mult prea veche, care nu mai face față. Lucrurile s-ar rezolva dacă ar fi schimbată. Problema este că, în prezent, în Racovița se asflatează drumul, iar cei ce locuiesc acolo sunt convinși că nu vor avea apă prea curând.
„Acum asfaltează și e clar că nu schimbă conducta. Dar când termină cu asfaltatul, ce fac? Sparg totul ca să o schimbe? Primarul știe situația, tot satul știe problema. Numai promisiuni au făcut. Cum pot să facă șanturile și să nu schimbe țeava? Înțeleg că nu sunt bani, dar punem noi mână de la mână câte 50, 100, 200 lei de familie, numai ca să schimbăm ceva. Vrem apă. Primarul ne-a zis că nu se poate. Eu plătesc apa lunar, avem acte, acem contoare. Pentru ce? Dacă vine, vine oricum roșiatică. Apuc să umplu jumătate de cadă și gata”, mai spune Petru.
Ce spune primarul
La începutul anului 2020, reporterii Ora de Sibiu au luat legătura cu primarul din Racovița, Simion Olariu, după ce o femeie a semnalat aceeași problemă – cea a apei potabile.
„Oamenii care nu au apă potabilă stau în zona de sus a satului. Dacă consumul apei e mare jos, apa nu urcă până la ei. De asta au apă doar noaptea, fiindcă doar atunci în partea de jos a satului nu e consum. Țevile sunt prea mici, că așa s-au făcut în 1978. Pe atunci nu toți și-au dorit apă și au făcut țevile în funcție de câți oameni au vrut. Pe urmă s-a făcut extindere”, a spus, pe atunci primarul Simion Olariu. De asemenea, acesta a precizat la acea vreme că proiectul a fost inclus în bugetul local, însă nu era convins că va fi aprobat de consilieri.
Reporterii Ora de Sibiu au încercat să ia legătura din nou cu primarul, însă acesta nu a răspuns la telefon.
Eu nu cred că numai 30 de famili l-au votat dar să facut promisiuni ca si acuma că o să facă cea mai frumoasă comuna din județ și el nu a fost înstare să pună un coș de gunoi pe strazi. Așa că toți sunt la fel promisiuni și nimic rezolvat.
Cele 30 de familii sunt votanti ai actualului primar. L-au votat dupa un chef monstru facut acolo in tiganime, cand le-a dat de mancat si de baut. Acum nu au decat sa indure situatia.