Soția lui Ilie Vonica condamnată la cinci ani de închisoare cu executare

Ioana Vonica, soţia omului de afaceri Ilie Vonica din Sibiu care s-a sinucis în anul 2014, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la 5 ani închisoare cu executare pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, în dosarul reţetelor false, scrie Agerpres.

Procesul în acest caz a durat şase ani, însă decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel. În anul 2014, Ilie Vonica, fondatorul grupului farmaceutic Polisano, s-a aruncat de pe terasa casei sale din Sibiu şi a decedat la spital. Omul de afaceri sibian a lăsat în urma sa o scrisoare de cinci pagini, în care menţiona scandalul reţetelor false, în care era implicată soţia sa.

Soția lui Ilie Vonica condamnată la cinci ani de închisoare cu executare

Conform deciziei Tribunalului Bucureşti, Ioana Vonica a primit 5 ani închisoare pentru înşelăciune în formă continuată (1.100 de acte materiale şi un prejudiciu de 8.322.776 lei în dauna CASMB), 4 ani închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată (74 de acte materiale şi un prejudiciu la bugetul consolidat al statului de 1.727.372 de lei) şi 4 ani închisoare pentru spălarea banilor în formă continuată (29 de acte materiale şi o sumă spălată de 8.322.776 lei), fapte săvârşite în perioada octombrie 2008 – decembrie 2010. Tribunalul a decis că pedepsele sunt concurente, urmând ca Ioana Vonica să fie execute condamnarea cea mai grea de 5 ani închisoare.

CITEșTE ȘI: Șase ani de la moartea lui Ilie Vonica – Imperiul Polisano, descompus bucată cu bucată

În acelaşi dosar, trei medici de la Spitalul Fundeni – Otilia Fănica Georgescu, Aristica Poenaru Smântână şi Emilia Niculescu-Mizil – au primit câte 4 ani închisoare cu executare pentru complicitate la înşelăciune. Alte condamnări: Decebal Valentin Oprea – 5 ani închisoare, Bogdan Mihai Năstăsie – 4 ani şi Iuliana Ilincea – 5 ani. De asemenea, Anca Mariana Hotinceanu şi Alina Ioana Mănescu, diriginţi de farmacie, au primit câte 3 ani închisoare cu suspendare.

Pe latură civilă, Tribunalul a constatat că prejudiciile produse prin infracţiunile de evaziune fiscală şi înşelăciune au fost parţial recuperate de ANAF de la SC Sibpharmamed SRL. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti susţin că, în luna decembrie 2010, cu ajutorul lui Decebal Oprea şi Bogdan Năstăsie, Ioana Vonica şi Iuliana Ilincea, reprezentante ale Sibpharmamed SRL, au creat circuite economice şi financiare fictive pentru sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit.

Astfel, Decebal Oprea şi Bogdan Năstăsie au pus la dispoziţia inculpatelor Ioana Vonica şi Iuliana Ilincea firmele cu comportament de tip fantomă SC F.L. SRL şi SC BMG Interservice SRL, de la care inculpatele au înregistrat în numele SC Sibpharmamed SRL achiziţii fictive de medicamente oncologice şi hematologice.

De asemenea, Oprea şi Năstasie au emis, în numele celor două societăţi comerciale pe care le reprezentau, 74 de facturi fiscale fictive – în valoare totală de 7.531.342 lei – facturi fiscale pe care SC Sibpharmamed SRL le-a înregistrat contabil şi declarat fiscal, deşi operaţiunile atestate de acestea nu s-au realizat în realitate.

Cele 74 de facturi fiscale atestau, în mod nereal, că SC Sibpharmamed SRL ar fi achiziţionat de la SC F.L. SRL şi SC BMG Interservice SRL medicamente oncologice şi hematologice. SC Sibpharmamed SRL a introdus medicamentele doar scriptic în gestiunea societăţii, marfa nefiind în realitate livrată.

În aceeaşi perioadă, Ioana Vonica şi Iuliana Ilincea au decontat, în mod ilegal, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, 1.100 de reţete fictive în valoare totală de 8.322.766 lei, cunoscând caracterul fals al acestora.

Reţetele fictive au fost întocmite de mai mulţi medici specialişti (hematologi), printre care Emilia Niculescu-Mizil, Aristica Poenaru Smântână şi Otilia Fănica Georgescu, care au completat în fals aceste reţete, cunoscând că urmau a fi introduse la decontare, prin intermediul unui lanţ de farmacii, ce aparţine de SC Sibpharmamed SRL. Astfel, medicii specialişti au prescris 1.100 reţete medicale false, eliberate pe numele mai multor pacienţi, fără ca aceştia din urmă să beneficieze de medicamentele prescrise în acest fel.

Din sumele de bani decontate de CASMB, 7.531.342 de lei au intrat în conturile SC Sibpharmamed SRL, care le-a virat ulterior, integral, în conturile SC F.L. SRL şi SC BMG Interservice SRL, de unde au fost retrase în numerar de către Decebal Oprea şi Bogdan Năstăsie sau virate în alte conturi ale unor societăţi, controlate tot de aceştia, asigurându-se astfel o aparenţă de legalitate a acestor tranzacţii şi a originii banilor.

Ultima oră

Comentariul meu