Peste o sută de familii trăiesc ca în Evul Mediu la marginea Sibiului. Poate părea greu de crezut, însă nu au apă potabilă, canalizare și nici curent. De ani întregi așteaptă să vină și rândul zonei lor și să fie modernizată. Au renunțat însă să mai spere, mulți fiind resemnați cu gândul că nimeni nu îi bagă în seamă.
Realitățile traiului din ghetou
Bebeluși, copii, adolescente care au devenit deja mame, adulți și bătrâni. O comunitate întreagă se află la marginea urbei de pe Cibin, cum treci de Podului. Strada Măceșului sau „Ghetoul” Sibiului, așa cum mulți îl cunosc. O zonă întreagă unde oamenii trăiesc cam ca acum zeci de ani în urmă: fără apă potabilă, fără curent, fără canalizare, fără drum asfaltat, în adăposturi improvizate, în case din chirpici care, doar printr-o minune, nu se dărâmă pe ei.
La începutul lunii iulie, reporterii Ora de Sibiu au luat la pas ghetoul de la poalele dealului. Au vorbit cu oamenii, cu mamele minore, cu copiii care se jucau prin noroi și au prezentat o altă față a Sibiului. Oamenii spuneau că Ghetoul din Dealul Gușteriței este locul pe care ei îl consideră acasă, dar și-ar dori să primească măcar puțin ajutor și din partea autorităților. Sărăcia, lipsa actelor de identitate, lipsa utilităţilor de bază și mizeria sunt doar câteva dintre realităţile traiului în ghetou. Vezi întreg reportajul AICI.
„Vrem să ne bage și nouă apă”
Sibienii care locuiesc la poalele dealului n-au prea multe doleanțe. Își doresc să fie băgați în seamă căci au impresia că, de zeci de ani de când sunt acolo, nimeni nu îi vede. Vor să aibă parte de condiții normale, de condiții decente, în concordanță cu cele din alte zone ale orașului.
„Este o stradă în Sibiu, strada Măceșului unde locuim mai multe familii cu copii minori. Au băgat apă peste tot și Primăria nu vrea să ne bage apă și la noi pe stradă. N-avem apă și nici canal. Suntem zeci de familii care locuim aici pe stradă. Au băgat apă pe strada de mai jos, dar la noi nu au mai venit. Nu vor să ne asculte. Vă rugăm să faceți ceva, cu speranța că poate ne bagă și nouă apă. Stăm de 40 de ani aici și nu vor să ne facă nimic”, este mesajul unui sibian pe nume Iancu Liviu care locuiește pe strada Măceșului.
Ce spune Primăria despre modernizarea străzii Măceșului
În prezent, în municipiul Sibiu sunt deschise mai multe șantiere. Se fac modernizări în Ștrand, pe Calea Cisnădiei și chiar și în Gușterița. Văzând toate acestea, sibienii de pe strada Măceșului nu pot decât să se întrebe: „Rândul nostru când vine?”.
Reporterii Ora de Sibiu au cerut Primăriei Sibiu un punct de vedere referitor la posibilele modernizări în zonă.
„Pe strada Măceșului se va interveni parțial cu lucrări de reabilitare până în dreptul platformei de colectare a deșeurilor, pentru a face astfel conexiunea cu strada Viilor, aflată în modernizare. Restul străzii Măceșului va face obiectul unui contract ulterior”, a spus Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.