Traseul etapei a IV-a, cel puțin la fel de spectaculos ca al celei anterioare, cu o lungime de 222,7 km, începe în Brașov și trece prin Ghimbav – Codlea – Făgăraș – Viștea de Jos – Arpașu de Jos – Cârțișoara – Bâlea Lac – Vidraru – Corbeni – Albești de Argeș – Curtea de Argeș, punctul de Finish.
Cu trei sprinturi intermediare și o cățărare (dar ce cățărare!), etapa a 4-a este cea care, în principiu, va da indicii destul de exacte asupra ierarhiei finale a competiției.
Startul festiv va avea loc sâmbătă, 12 septembrie la orele 11:45, în Brașov, din parcarea “AUCHAN CORESI SHOPPING RESORT”, traseul continuând pe strada 13 Decembrie, Pasaj Centura Sânpetru, strada Zaharia Bârsan, Centura Brașov, ieșire DN1, unde va avea loc startul tehnic al etapei, la orele 12:00.
Ineditul etapei este dat de faptul că, pentru prima dată în istoria Turului României, dar și a ciclismului românesc, Transfăgărășanul va fi parcurs integral. În acest sens, pentru deplina siguranță a competitorilor, dar și e eventualilor participanți la trafic, circulația va fi închisă publicului pe Transfăgărășan în ziua de 12 septembrie, între Cârțișoara și Curtea de Argeș, de dimineață, până la trecerea ultimului ciclist din pluton, probabil în jurul orei 17:00.
Începe lângă satul Cârțișoara, în Sibiu și se întinde pe 90 km până la Bascov, lângă Pitești, traversând cei mai înalți munți din România – Munții Făgăraș. Construcția Transfăgărășanului a fost dispusă de Nicolae Ceaușescu și avea, de fapt, un scop strategic: asigurarea unui acces militar rapid peste munți și pregătirea județului în cazul unei invazii sovietice, ceea ce, din fericire, nu s-a întâmplat. Cu toate acestea, a fost construit un drum uimitor, care este astăzi atât o atracție, cât și o provocare pentru excursioniști, bicicliști și șoferi.
Barajul Vidraru este unul dintre cele mai impresionante baraje din România, una dintre cele mai impunătoare construcții realizate de om fiiind perfect integrată într-un context natural spectaculos. Barajul Vidraru a fost construit în 1965, fiind pe locul 8 ca mărime în Europa, și a creat lacul artificial Vidraru, de pe râul Argeș. Barajul are o înălțime de peste 160 de metri și poate stoca 465 milioane de metri cubi de apă, iar Transfăgărășanul trece chiar peste vârful său.
Cel mai popular loc de pe Transfăgărășan este cu siguranță Lacul Bâlea. Este și cel mai înalt punct de pe acest traseu, astfel că nu ar trebui să ne surprindă dacă s-ar întâmpla să întâlnim zăpadă în jurul lacului, chiar la mijlocul lunii august. Acest lac ghețar are o adâncime de peste 11 metri, iar zona din jurul acestuia a fost declarată rezervație științifică.
Curtea de Argeș, punctul de Finish al etapei, este bine cunoscută pentru mănăstirea sa magnifică, precum și pentru că găzduiește cea mai veche biserică a Țării Românești – Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș, ctitorită de Basarab I (1310 – 1352), în cadrul reședinței voevodale din secolul al XIII-lea. Biserica, monument în cruce greacă înscrisă, de tip complex, este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii românești medieval. Picturile murale interioare, deosebit de valoroase, sunt realizate în 1364 – 1369. Biserica este inclusă pe lista monumentelor istorice și în Lista Indicativă UNESCO.