munca in străinătate sau online? ce preferi?
Foto: unsplash.com

Mulţi tineri îşi caută un job în străinătate, pentru că nu sunt mulţumiţi de ofertele de pe piața muncii din România sau din dorința de a fi mai bine plătiţi. Problema cea mai mare rămâne însă găsirea acelui job în străinătate care să ofere siguranță.

Unde îşi caută tinerii astfel de locuri de muncă? Internetul este cea mai bună soluţie. Aici, poţi găsi diferite reţele sau platforme destinate anunţurilor pentru locuri de muncă în străinătate, pe site-urile de recrutare, direct pe cele ale companiilor angajatorilor străini sau pe cele ale agenţiilor româneşti de plasare de forţă de muncă în afara ţării. Joburile online sunt la ora actuală locurile de muncă preferate ale tinerilor.

munca in străinătate sau online? ce preferi?

Metoda potrivită

Important este să ai un CV bine întocmit pe care să îl poți trimite. Formatul de CV Europass este special conceput de Comisia Europeană pentru a încuraja migrarea forței de muncă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, motiv pentru care sunt șanse mai mari ca un angajator străin să îl citească. Unii tineri preferă însă o altă abordare pentru joburi în străinătate. Aleg întâi  destinaţia, şi, apoi, îşi caută job, după ce ajung la faţa locului. Întrebarea care se punea aici ar fi: este o idee bună să pleci în străinătate și să cauți un job abia după ce ajungi acolo? Specialiştii în domeniu spun că nu este o abordare potrivită, dacă nu ai o sumă semnificativă de bani pusă deoparte, cu care să te poți întreține în acea țară, nu cunoști măcar la nivel de bază limba vorbită și cultura, nu ai o idee cât de mică despre ce joburi în străinătate poți practica sau care sunt cele căutate în acea țară. În final, alegerea aparţine tânărului care îşi caută job în străinătate. 

Biroul de acasă

Un alt trend care a prins foarte mare teren în ultima vreme în rândul tinerilor este găsirea unui job online. Nu toate profesiile însă sunt potrivite pentru lucratul de acasă. Cu toate acestea, există un număr important de activităţi, care pot fi transformate într-un job online. În primul rând, toate acţiunile pentru care sunt necesare resurse precum un laptop. Astfel, scriitorii și traducătorii, editorii de texte, redactorii, copywriterii și content writerii, specialiștii Social Media, administratorii de site-uri şi blog-uri, operatorii care se ocupă de introducerea de date, contabilii, specialiștii IT, consultanții în afaceri sau freelanceri în web design pot opta pentru un job online.  Avantaje şi dezavantaje sunt de ambele părţi, depinde de fiecare persoană în parte, să facă alegerea care i se potriveşte cel mai bine.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică