Piaţa imobiliară din zona Transilvaniei se află în fruntea clasamentelor naționale dedicate sectorului imobiliar. Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea şi Timişoara sunt cele mai mari trei pieţe rezidenţiale regionale din Transilvania şi Banat.
În anul 2019, piața imobiliară din Transilvania a înregistrat creşteri de până la 95% în ceea ce priveşte locuinţele livrate, anul acesta, trendul se menţine ascendent. Cu toate că şi preţurile de tranzacţionare sunt în creştere faţă de anul precedent şi că timp de două luni a fost instituită stare de urgenţă, numărul de tranzacţii imobiliare este într-o uşoară creştere faţă de anul precedent.
Sibiul ocupă locul doi în topul imobiliar din Transilvania
Cluj-Napoca se menține în vârful topului de pe piața imobiliară din România, fiind depășit de zona Bucureşti-Ilfov. A doua cea mai dezvoltată piaţă imobiliară din Transilvania este la Sibiu. Aici însă trebuie remarcat faptul că, în fiecare an, numărul de locuinţe livrate în oraş a fost depăşit constant de cele predate în suburbii. Astfel, în Şelimbăr şi Cisnădie sunt construite anul peste 1.000 de locuinţe noi. Media preţurilor la cele mai noi apartamente din Sibiu şi localităţile învecinate este de aproximativ 1.000 euro/mp.
„Numărul de locuințe livrate în Cisnădie și Șelimbăr depășește numărul apartamentelor vândute în Sibiu. Acest lucru se datorează în principal faptului că, în Sibiu este extrem de dificil să obții documentațiile necesare, este foarte greu să obții avizele și autorizațiile din partea Primăriei Sibiu.”, spune Adrian Vasiu, de la RE/MAX Grup de Lux.
Prețurile pentru metrul pătrat au crescut semnificativ față de anul trecut
La începutul pandemiei, în luna martie, a fost înregistrată o creștere a tranzacțiilor la nivel național cu 1,8%, iar de la ridicarea stării de urgență, aceasta a scăzut cu 1,7%, conform unor statistici realizate de www.imobiliare.ro. La momentul actual, la categoria rezidențial nou, prețul unui metru pătrat util pentru un apartament în Șelimbăr (str. Doamna Stanca), se situează în jurul valorii de 1100 euro, cu aproximativ 200 de euro mai mult decât anul trecut. În ceea ce ține prețurile pentru locuințele de tip rezidențial vechi, oferta este mai variată, iar prețurile sunt constante.
La Sibiu, cererea este mai mare decât oferta
Din cauza dificultăților de a obține autorizațiile pentru construirea ansamblurilor locative pe raza Municipiului Sibiu, oferta este destul de săracă. Acest lucru, a condus, inevitabil, la creșterea prețurilor pentru metrul pătrat util.
„Numărul de unităţi care sunt astăzi la vânzare în Municipiul Sibiu este mult mai redus. Oferta este mai e mai săracă decât ceea ce se cere. Sunt mai multe proiecte în lucru şi sperăm ca anul viitor să crească oferta. Momentan, preţurile pentru locuinţele în Sibiu sunt mai mari decât cele de anul trecut. Nu există oferte sub 1000 euro/mp.”, a mai adăugat Adrian Vasiu.
Cele mai slab vândute apartamente sunt cele din zona centrală
Cea mai mare lovitură a fost scăderea drastică a cererii pe zona de centru. Din cauza pandemiei, sectorul turismului a suferit o scădere dramatică. De aici, a rezultat și reducerea considerabilă a interesului pentru apartamentele în regim hotelier. „Preţurile pentru locuinţele în zona centrală au scăzut mult. Interesul celor care cumpărau apartamente pe centru, era, de cele mai multe ori, închirierea în regim hotelier. Pandemia a afectat acest sector, dar treptat, lucrurile încep să revină la normal.”, spune expertul imobiliar, Adrian Vasiu.
Sa fim serioși…sunt agent imobiliar și nu sunt de acord cu informațiile prezentate. Adi, las-o balta ca nu tine. Pe ce lume traim? Se vede de la o posta cum sta treaba. Cererea a scăzut și odata cu ea vor scădea și preturile. Mai trist e ca unii nu-si dau seama de impactul pe care îl va avea pandemia și tin cu dinții de un preț exagerat.
Articolul este practic o publicitate ascunsa promovata de agentia imobiliara a lui Adrian Vasiu, cel care apare in articol.
Minciuni plătite de agenții….