Jocurile de noroc se mută în online

Interesul românilor pentru pariuri este tot mai evident. Piața pariurilor din România crește exponențial de mai bine de un deceniu.  Agențiile de pariuri au ajuns în cele mai neașteptate locuri din țară, fiind înființate chiar și în comune sau sate cu doar două trei-mii de locuitori.

În România, primele case de pariuri au apărut în 1996. La aproape 25 de ani, piața de pariuri din România se ridica anul trecut la peste 2000 de milioane de euro, după estimările Asociației Patronatelor Operatorilor de Pariuri din România, Romanian Bookmakers. Aceeași sursă susține că piața pariurilor sportive este una dintre cele mai bine reglementate din economia românească deoarece legislația impune firmelor licențiate să fie conectate la un server oglindă, astfel încât toate pariurile sunt contorizate Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.

Jocurile de noroc se mută în online

Mii de locații deschise

Potrivit unei analize Keysfin, datele oficiale disponibile la Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului arată că există peste 5000 de locatii pentur pariuri deschise de diverse companii active în România. Multe alte companii îşi desfăşoara activitatea exclusiv pe internet, pe baza licenţelor asigurate de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc. La nivel de cifră de afaceri, datele de bilanţ comunicate la Ministerul Finanţelor arată că, la nivelul anului 2017, cirfa de afaceri a acestora sărea de 800 de milioane de lei.

Pariurile principale merg pe fotbal

Fotbalul este sportul preferat de pariorii din România, dar în ultimii ani au înregistrat un interes crescând si sporturi inedite pentru români, cum sunt baseball sau cricket. În medie, jucătorul român cheltuie pe un bilet de pariuri undeva între 8-12 lei, cu variații în funcție de venituri și de cunoașterea jocurilor de noroc.

Este bine-cunoscut faptul că pariurile sportive rar generează câştiguri excepţionale, întrucât acestea depind mai puţin de hazard. Acesta este şi motivul unei distribuţii mult mai largi a câştigurilor.

Jucătorii se mută în online

Pe de altă parte, dacă locațiile fizice în care jucătorii pot paria sunt numeroase, industria tinde să parieze tot mai mult pe online. Sectorul online este ca pentru orice altă afacere din zilele noastre avantajoasă, deoarece presupune cheltuieli mai mici și acces instant.

În acest fel, utilizatorii se pot distra direct acasă, deoarece pe site-urile casei de pariuri pot accesa diferite tipuri de pariuri, cum ar fi sloturile, pokerul, cazinoul sau pariurile sportive menționate anterior.

Deoarece cazino online și casa de pariuri online sunt oarecum termeni noi în peisajul pariurilor, este dificil să ai cifre exacte ale succesului lor, dar totuși în toate țările, inclusiv în România jocurile online au urmat aceeași tendință ascendentă.

Evoluția tehnologică a contribuit la această dezvoltare, cum ar fi telefoanele mobile și tabletele, care permit jucătorilor să o facă literalmente de oriunde, printr-o aplicație sau site-ul unui cazinou sau casă de pariuri. De asemenea, flexibilitatea guvernelor unor țări în materie de reglementare e importantă. De exemplu, datorită noilor reglementări, pariurile sportive pot fi făcute și în alte țări. Acest lucru permite plasarea de pariuri sportive pe sporturile sau echipele preferate, de exemplu pe fotbal, pe care le urmărim.

Posibilități nesfârșite și cel mai important lucru în siguranță. Jocurile de noroc online îndeplinesc toate condițiile de distanțare socială, deoarece oamenii pot paria de acasă, deci nu mențin niciun tip de contact fizic. Desigur, pariurile digitale permit acum și interacțiunea utilizatorilor, deoarece oferă camere de chat și canale vocale, astfel încât oamenii să poată purta conversații virtuale.

Ce facem cu dependența

Potrivit datelor neoficiale vehiculate în presa sportivă, peste un milion de români, adică 5% din populaţie, pariază în mod constant pe rezultatele din fotbal, baschet, tenis, box, hochei şi curse de câini.

Faptul că sectorul jocurilor de noroc a evoluat devenind din ce în ce mai accesibil și așteptările generate de sporturi precum fotbalul, tenisul sau curse și o tehnologie care multiplică formulele și ușurința accesului la pariuri sportive, au făcut ca dependența de jocuri de noroc să devină o problemă, o tulburare psihologică. Din păcate una dintre categoriile afectate sunt tinerii, care încep de la vârste fragede să parieze.

În spatele dependenței de jocuri de noroc sau dependenței de pariuri sportive, sunt ascunse aspecte psihologice complexe, cum ar fi impulsivitatea, dependența sau fuga de o realitate care nu este dorită sau poate fi confruntată.

Potrivit psihologilor, fenomenul dependenței de jocurile de noroc nu este totuși ceva frecvent în România, unde ar exista doar o rată de 0,6% din populaţia de peste 18 ani, adică în marja europeană de 0,5 – 6%”, majoritatea fiind bărbați.

Asociația Patronatelor Operatorilor de Pariuri din România, Romanian Bookmakers a lansat  în sprijinul acestei categorii de jucători programul „Joc Responsabil”, care oferă asistenţă gratuit.  Există o linie telefonică de tip linie verde care poate fi apelată de jucători, în program fiind implicați 10 psihologi.

Ultima oră

Comentariul meu