Austria a intrat marți în a doua carantină din pandemie, asta în condițiile în care restricțiile mai ușoare din octombrie se pare că nu au dat rezultate. Viena a anunțat un record de 9.600 de cazuri noi, anunță stirileprotv.ro
Pe de altă parte, la două săptămâni după ce Franţa a intrat iarăși în carantină, cifrele au scăzut semnificativ, de la peste 80 de mii la sub 30 de mii de infectări cu Covid-19 zilnic.
Totuși, paturile de la terapie intensivă sunt ocupate în proporţie de peste 95%. Vom urmări acum un medic din Marsilia, de-a lungul unei ture de 12 ore. Atenție urmează detalii care vă pot afecta emoțional.
Tura de 12 ore a unui medic din Marsilia
Dimineața, când a început schimbul de 12 ore, toate cele 16 paturi de la terapie intensivă erau ocupate, iar cinci pacienți erau sedați. Pentru cei în comă artificială indusă e nevoie de o oră și cel puțin două cadre medicale pentru a-i curăţa şi a-i roti cu grijă în paturi.
După prânz, doctorul Julien Carvelli de la secţia de terapie intensivă a spitalului La Timone din Marsilia sună rudele pacienţilor. Când a fost filmat, îi spunea unui părinte că fiul lui ar putea fi plasat în comă artificială.
Dr. Julien Carvelli, la telefon: „Pentru moment rezistă. Însă adevărul este, nu ştiu ce vi s-a spus deja, că starea sa respiratorie este îngrijorătoare…”
Dr. Julien Carvelli: „Trebuie, în acelaşi timp, să încercăm să-i liniştim şi să le spunem adevărul. E un echilibru pe care uneori îl găseşti cu greu”.
Marsilia, orașul port de la Mediterană, al doilea oraș ca mărime din Franța, a fost ferit de cea mai rea parte a pandemiei în primăvara. Din septembrie însă, a început să fie inundat de cazuri de coronavirus.
Dr. Julien Carvelli: „Pare că boala e mai severă acum, însă probabil că fluxul de pacienţi e mult mai mare. Poate mai sunt şi alţi factori, poate că virusul a devenit mai puternic. E complicat.”
Austria a intrat în carantină până pe 6 decembrie
Pe de altă parte, Austria a intrat de marți până pe 6 decembrie în carantină națională strictă, într-o încercare de salvare a Crăciunului, potrivit cancelarului Sebastian Kurz. Zi ori noapte, austriecii pot ieși din case doar cu motive temeinice.
Efectele carantinei din Germania
În Germania, în schimb, cancelarul Angela Merkel recunoaște că este prea devreme pentru a spune dacă actuala carantină dă rezultatele scontate.
Angela Merkel: „Limitarea interacțiunilor sociale este rețeta succesului și încă mai avem de lucru la asta.”
Pentru un impact sporit al recomandărilor, guvernul german a lansat o campanie video care elogiază zăcutul pe canapea şi lenea pentru a curma transmiterea virusului. Clipurile sunt concepute abil și pe înțelesul tuturor, ca niște mesaje din viitor.
Cum este gestionată pandemia în Rusia
În Rusia, în schimb, nu prea mai e loc de umor. Iată ce dorește Kremlinul să vadă rușii și străinii deopotrivă: un imens spital de campanie, impecabil organizat și ordonat pentru a gestiona fluxul mare de pacienți.
Palatul de Gheață, destinat campionatului mondial de patinaj, găzduiește acum 1300 de bolnavi de COVID.
Exista însă și o altă față a pandemiei din Rusia, una pe care autoritățile ar prefera s-o țină ascunsă. Pe rețelele de socializare circulă dovezi sfâșietoare ale crizei abătute asupra sistemului medical. Iată o scenă desprinsă parcă din “Moartea domnului Lăzărescu”. O doctoriță de la ambulanță încearcă zadarnic să-i convingă pe colegii din spital să accepte o pacientă de 90 de ani.
Medic: „N-o duc înapoi să moară acasă! De ce trebuie să plâng și să implor ca să acceptați un pacient?”
În aceste imagini filmate în octombrie vedem o femeie decedată atârnând din pat, în timp ce alți pacienți se chinuiesc să respire la un braț distanță de moartă.
În morgi, trupurile sunt lăsate să zacă pe podea. Oficial, Rusia a raportat 33 de mii de decese.
Alexey Raksha, statistician: „Cred că sunt peste 130.000 de decese. Dar, nu vor să-i facă pe oameni să intre în panică. Și vor să-și mențină imaginea neștirbită. “Noi suntem ruși, mândri de țara noastră. Toate merg de minune aici!”.
Marți, oficial, Rusia a anunțat încă 22.400 de îmbolnăviri și un record de 442 de decese.