Dacă le pui un reportofon în față, marea majoritate a sibienilor spun că a separa gunoiul este ceva firesc și foarte ușor. Până vezi cum arată platforma dintre blocuri, la câteva ore după ce trece mașina de gunoi.
Într-o comunitate în care colectarea separată și respectul pentru culori devine de bun simț, am fost curioși să aflăm care este situația în cartierele Sibiului, așa că am întrebat oamenii din multe zone ale orașului dacă au deprins acest obicei sau nu și de ce. „Vreau să fiu un exemplu”, „Am învățat de la părinți”, „E ceva firesc” sau, dimpotrivă, „Nu reciclez, pentru că nici alții nu o fac” sunt doar câteva dintre răspunsurile pe care le-am primit.
„Colectăm selectiv de când au fost introduse pubelele. Am ales să le punem pe toate într-o sacoșă și le împărțim aici direct. Este ceva absolut firesc. Dacă ești un om responsabil, îți dorești ca nepotul sau strănepotul tău să trăiască într-un mediu curat. Este frustrant să îi vedem pe alții că nu respectă acest sistem, dar cred că orice lucru pleacă de la tine, de la un gest mărunt și ca mine sunt cu siguranță și alții”, spune Viorica, o sibiancă din cartierul Ștrand.
Un răspuns asemănător am primit de la Mihai. Povestește că odată ce a început să facă asta, i-a venit foarte ușor să continue. Nu îl supără faptul că alții nu respectă, ci mai degrabă speră ca prin propriul exemplu să îi convingă și pe cei din jur să facă același lucru.
„E normal să vrei să ai grijă de lumea din jurul tău și e un lucru atât de simplu – am mai multe găleți acasă, fiecare pentru un tip de gunoi. Ele niciodată nu sunt pline în același timp, așa că ies pe rând cu ele. În orice caz, o plimbare pe zi nu strică niciodată, chiar dacă e doar până la pubele”, spune acesta.
„Nu spun că nu e un sistem bun”
Desigur, există și sibieni care, din diverse motive, au ales să renunțe a mai separa gunoiul. Fie sunt dezamăgiți de cei din jurul lor, care nu separă, fie li se pare prea complicat. „Nu reciclez, pentru că văd prea bine ce se întâmplă, cel puțin la mine în cartier. Prea puțini sunt cei care mai respectă sistemul și care aruncă unde trebuie gunoaiele. Unii aruncă orice oriunde și așa te trezești că vrei să duci hârtia la pubela specifică și găsești coji de ouă, de banane și alte mizerii care nu își au locul acolo. Și-atunci vă întreb: eu pentru ce fac asta? Nu vreau să spun că nu e un sistem bun, pentru că e, dar ar fi cu atât mai bun dacă ar fi și respectat de restul oamenilor”, spune Cosmin, un tânăr sibian care locuiește de doi ani în Cartierul Arhitecților.
Spre deosebire de el, vecina lui, Adriana, nu renunță la acest obicei. „Cosmin s-a săturat să tot vadă cum restul nu respectă, îl înțeleg. Spre deosebire de el, însă, la mine este deja un obicei înrădăcinat de mulți ani. Am învățat să fac asta de la părinții mei și o fac în continuare. Mă deranjează și pe mine să văd că unii oameni aruncă efectiv unde îi taie capul, dar mă gândesc că dacă insist, poate iau și alții exemplul de la mine”, spune ea.
O tânără din același cartier povestește că separă, dar nu în totalitate. Alege hârtia și plasticul, dar cam aici se oprește.
„Nu colectez selectiv. Împart plastic, sticlă și carton, dar atât, restul le pun la grămadă. Este complicat să le separ pe toate. Am locuit o perioadă în Belgia și acolo până și sacii sunt diferiți, în funcție de gunoi. Aici nu cred că se respectă chiar așa”, spune Iustina.
La fel și Valentin, pe care l-am întâlnit în cartierul Ștrand.
„Colectez și nu prea. Aleg hârtia și plasticul uneori, dar în rest nu prea separ. Cred că ajunge și atât, e ceea ce eu pot să fac și o să continui să mă țin de acest obicei”, a mărturisit și Valentin.
Articol publicat în cadrul campaniei de conștientizare publică ”Respect pentru culori”.
Cine nu separa gunoiul? Niste oameni blocati in timp, nascuti degeaba! Nu au nicio scuza.
Camerele de supraveghere ar rezolva problema selectării gunoiului.