Comisia Europeană recomandă Telemeaua de Sibiu și îndeamnă europenii să o folosească. Telemeaua de Sibiu este o brânză de oaie semi – tare, produsă integral din lapte de oaie crud, proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag.
Produsul proaspăt este plăcut, moale și moderat sărat, în timp ce brânza matură are o aromă mai intensă, cu un gust fi. Comisia Europeană afirmă faptul că Telemeaua de Sibiu este un produs de calitate și oferă mai multe detalii despre particularitățile procesului de producție a celebrei brânze din Sibiu.
Cum se face renumita Telemea de Sibiu și ce o face deosebită
„De la creșterea, pășunatul și mulsul ovinelor la fabricarea și maturarea brânzei, toate etapele de producție ale Telemelei de Sibiu IGP au loc în centrul României, în județul Sibiu din Transilvania.
Brânza este produsă din lapte de oaie proaspăt, nepasteurizat, provenit de la oile crescute în județul Sibiu. Oile pasc în principal pe pășuni timp de cel puțin 200-230 de zile, din aprilie până în noiembrie. În zilele de iarnă, când oile nu pot paște, sunt hrănite cu nutrețuri verzi și fân nefermentat adunat de pe pășunile locale.
Pe aceste pășuni cresc plante din familii precum gramineele, cruciferele, umbeliferele și compozitele. Aceste specii sunt bogate în terpene și sescviterpene, componente organice ale căror mirosuri foarte aromate sunt imprimate în laptele de oaie. Laptele proaspăt este transportat de la fermă la locul de producție, unde este preparat de baci, protectorul tradițiilor locale de preparare a brânzeturilor.
După testarea acidității, densității și a conținutului de grăsime, se filtrează și se toarnă într-un cazan, unde este încălzit. Laptele este amestecat manual continuu, cu o mișcare circulară și într-un singur sens, astfel încât să nu se depună pe fundul cazanului.
Când atinge 28-30 °C, baciul adaugă cheag, o enzimă utilizată pentru stimularea procesului de coagulare. După adăugarea cheagului, laptele începe să se separe în coagul și zer. Este amestecat din nou cu o mișcare circulară și într-un singur sens, apoi în direcția opusă timp de 1-2 minute. Apoi este lăsat să se odihnească timp de 45-60 de minute, timp în care continuă să se coaguleze.
După identificarea punctului potrivit de coagulare, bacul îndepărtează stratul de coagul din partea superioară a laptelui cu ajutorul unei linguri speciale numite „lingură de telemea”.
Bucățile de coagul sunt așezate pe un recipient căptușit cu pânză, înainte de a fi tăiate longitudinal și transversal cu un cuțit special cu vârf rotund, astfel încât să formeze bucăți uniforme cu o lățime de 3-4 cm. Coagulul este tăiat cu mișcări lente și atente, astfel încât să nu se rupă și să cadă în zer. Operațiunea se repetă încă de două ori, după care calupurile de coagul sunt presate timp de 30-35 de minute pentru a elimina zerul și a obține consistența dorită. La sfârșitul acestui proces, calupurile de brânză au o înălțime de 12-14 cm.
Telemeaua de Sibiu IGP se comercializează atât proaspătă, cât și maturată. În acest din urmă caz, maturarea trebuie să fie de cel puțin 21 de zile.
Fie că este proaspăt sau maturat, produsul final se caracterizează printr-o aromă ușor acidă, sărată, lăsând un gust onctuos după degustare. În mirosul subtil de lapte de oaie se poate detecta aroma de ierburi mature de pășune și de fân. „, se arată într-o postare despre alimentele de calitate din Europa de pe pagina web a Comisiei Europene.