UTIL - Reguli de respectat la vot pentru a preveni infectarea cu covid 19

Votul pentru Parlamentul României are loc în plină pandemie. Autoritățile spun însă că s-au luat toate măsurile necesare pentru ca secțiile de vot să fie sigure din punct de vedere sanitar. Pentru a preveni răspândirea virusului trebuie ca cetățenii să respecte indicațiile membrilor secțiilor de voatre. Ce trebuie să facem pentru a nu ne infecta, scrie digi24.ro

O hotărâre a CNSU stabilește regulile sanitare pentru alegerile parlamentare, menită să limiteze infectarea cu COVID-19.

UTIL - Reguli de respectat la vot pentru a preveni infectarea cu covid 19

Purtarea măștii e obligatorie în secțiile de votare

Este astfel obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanţii la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare.

Trebuie păstrată distanţarea fizică de minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral.

De asemenea, este necesară dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral.

Circuite speciale pentru cei care votează la alegerile parlamentare

Hotărârea CNSU prevede și stabilirea, pe cât posibil, a unor circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, precum şi marcarea corespunzătoare a acestora cu indicatoare, ca și marcarea locurilor de staţionare în sediul secţiei de votare şi în afara acestuia, astfel încât să se asigure menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru.

În sediul secţiei de votare şi în localul de vot trebuie să existe flacoanel cu soluţie dezinfectantă, pe bază de alcool, pentru mâini, marcate corespunzător, precum şi a recipiente unde se vor arunca măştile şi mănuşile folosite;

La intrarea în secția de votare va fi măsurată temperatura celor care vin să voteze la alegerile parlamentare.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.

Cum va fi verificată identitatea alegătorilor la secția de votare

Accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum 1 metru între persoane. Alegătorii sunt obligaţi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot şi la ieşirea din acestea.

Alegătorii își vor plasa actul de identitate în suportul tabletei, astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care îşi va dezinfecta mâinile.

De asemenea, alegătorii își vor îndepărta pentru scurt timp masca spre a fi identificați, la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare. După identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura.

Se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secţiei de votare în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea „VOTAT“.

Pe cât posibil, buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT“ şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub supravegherea şi la indicaţia acestora.

După vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT“, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică