Primăria Sibiu vine în sprijinul HORECA prin prelungirea facilităților fiscale și în anul 2021 prin renunțarea la plata anumitor taxe.
“Propun Consiliului Local Sibiu aprobarea menținerii în anul 2021 a facilităților fiscale acordate în 2020 industriei HoReCa locală. Astfel, pentru terase vom menține acel tarif foarte redus al taxei de amplasare pe domeniul public, iar în cazul unităților de cazare vom menține facilitățile pentru închirierea locurilor de parcare. Consider că aceste măsuri sunt necesare și binevenite în contextul în care, efectele economice negative generate de pandemie se vor prelungi și în 2021 pentru HoReCa.”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Următoarele propuneri vor fi supuse spre aprobarea Consiliului Local Sibiu în ședința ordinară din data de 17 decembrie:
Menținerea taxei speciale pentru amplasarea de terase pe domeniul public sau privat al municipiului Sibiu la nivelul de 0,5 lei/mp/zi. Reamintim că taxa pentru amplasarea teraselor a fost de 2 lei/mp/zi la începutul lui 2020, aceasta fiind redusă începând cu luna iunie 2020 cu 75%, pentru a veni în sprijinul operatorilor economici.
Scutirea în 2021 de la plata taxei pentru amplasarea teraselor pe domeniul public, în cazurile în care se instituie la nivel național sau local restricții care interzic funcționarea teraselor. Reamintim că această scutire a fost în vigoare și în anul 2020 în perioada stării de urgență, iar prin acest proiect se propune atât scutirea retroactivă pentru perioada carantinei instituite în 16 noiembrie, cât și scutirea pentru anul 2021. Practic, chiar dacă terasele nu pot funcționa, proprietarii le pot lăsa amplasate pe domeniul public, fără a mai datora taxă.
Menținerea posibilității de extindere a teraselor dincolo de frontul clădirii în care funcționează restaurantul/cafeneaua/barul, permițând astfel deținătorilor teraselor să își desfășoare activitatea cu respectarea distanțării meselor, fără a reduce numărul acestora.
În cazul locurilor de parcare rezervate de unitățile de cazare turistică, se propune menținerea în 2021 a facilităților aprobate începând 1 martie 2020 și anume:
o Fie renunțarea la dreptul de folosință exclusivă a locurilor de parcare rezervate, fără a mai fi necesară achitarea tarifului de parcare pentru rezervarea locurilor de parcare
o Fie achitarea unui tarif redus cu 50% pentru locurile de parcare cu folosință exclusivă, adică 150 lei/loc/lună.
Ar trebui să sune cam așa, ca să înțeleagă lumea: Dacă ești închis nu plătești taxă de terasă, dacă ești deschis și funcționezi la un sfert, plătești doar un sfert de taxă. Permiteți-mi să le consider doar vești în loc de vești bune.