Efectul pandemiei - Numărul sibienilor care lucrează de acasă de peste 150 de ori mai mare
foto Arhivă

La muncă, dar totuși acasă. Cam așa s-ar descrie pe scurt activitatea a mii de sibieni care de la începutul pandemiei, din luna martie, lucrează de acasă. Numărul este de 157 de ori mai mare față de anul trecut și este în creștere. Asta și datorită faptului că angajatorii pot depune cereri pentru a primi ajutor financiar pentru cumpărarea de laptopuri sau tablete.

Anul trecut, la finalul lunii februarie 14 sibieni figurau cu contract de muncă în sistem telemuncă, pentru ca la finalul anului 2019 41 de sibieni să lucreze de acasă.

Efectul pandemiei - Numărul sibienilor care lucrează de acasă de peste 150 de ori mai mare

O dată cu începutul lui 2020 și al pandemiei implicit, numărul celor care au ales să lucreze de acasă a crescut constant. La finalul lunii martie 2792 de sibieni aveau un astfel de contract, pentru ca la finalul lui octombrie 5666 de contracate de telemuncă să fie înregistrate. Aceste cifre din județul Sibiu înseamnă 13% din totalul contractelor de telemuncă înregistrate la nivel național.

Efectul pandemiei - Numărul sibienilor care lucrează de acasă de peste 150 de ori mai mare

Firmele cu cei mai puțin angajați care lucrează de acasă sunt cele de construcții, marochinărie sau transporturi. cum era de așteptat, domeniul IT este cel în care predomină munca de la domiciliu. Firmele de IT din Sibiu au între 90% și 100% dintre angajați care lucrează de acasă.

Bani pentru terminale

firmele care au angajați în telemuncă pot cere statului fonduri pentru a le asigura acestora terminale de pe care să lucreze. Astfel, o prevedere care a fost instituită în timpul stării de urgență a fost extinsă și pe perioada de alertă. Conform acesteia firmele pot cere 2500 de lei de angajat pentru achiziționarea celor necesare telemuncii. Au fost depuse peste 100 de astfel de cereri, iar 25 de firme au încasat deja banii.

De al această prevedere sunt exceptate însă instituțiile publice. angajații de aici pot lucra de acasă, dar de pe laptopurile sau tabletele personale.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu