Pompierii sibieni au avut vineri două misiuni de stingere pe care le-au lichidat prompt în ultimele ore
În cursul zilei de astăzi, pompierii militari sibieni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea a 2 incendii izbucnite la o centrală termică și o afumătorie, după cum urmează:
- În jurul orei 10:30, pompierii militari ai Detașamentului Sibiu au intervenit cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă în localitatea Hamba pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o centrală termică electrică aparținând Dispensarului din localitate. Incendiul a fost lichidat în scurt timp fără probleme. Nu au fost semnalate victime. A ars instalația electrică care alimenta centrala termică și au fost degradați pereții spațiului în care aceasta era amenajată.
- În jurul orei 12:30, pompierii militari ai Punctului de lucru Avrig au intervenit cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și cu un echipaj SMURD în localitatea Avrig, str. Unirii pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o afumătorie. Incendiul s-a propagat cu rapiditate și la o anexă gospodărească aflată în imediata vecinătate în care se aflau depozitate diverse materiale și aparate electrice. La fața locului au intervenit și membrii SVSU Avrig cu 1 autospecială de stingere. Incendiul a fost lichidat în aproximativ o oră, fără victime. Au ars acoperișul anexei gospodărești pe o suprafață de cca 50 mp, 4 biciclete, 2 motociclete, aparate electrice,etc
Intervenția promptă a salvatorilor sibieni a condus la înlăturarea pericolului de propagare a incendiului la casa de locuit din apropiere și a centralei termice aflate în respectiva anexă gospodărească.Cauza probabilă de izbucnire a fost folosirea focului deschis în spații închise fără a fi supravegheat.
Pompierii militari sibieni recomandă cetăţenilor întreţinerea instalaţiilor de gaze şi a centralelor termice, aceasta fiind o măsură obligatorie pentru evitarea incendiilor, exploziilor şi a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon.
Întreţinerea, exploatarea şi repararea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale revine consumatorului, care răspunde pentru buna lor funcţionare. Verificarea instalaţiilor de utilizare este obligatorie după punerea în funcţiune în următoarele situaţii:
- la intervale de doi ani;
- în cazul neutilizării instalaţiei o perioadă mai mare de 6 luni;
- după orice accident care ar putea afecta funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiei.
- Când se constată prezenţa gazelor într-o încăpere, se va proceda de îndată la aerisirea acesteia. Aprinderea focului se va face numai după înlăturarea cauzelor care au determinat scăpările de gaze.
Reguli ce trebuie respectate dacă dispuneţi de o centrală termică de apartament:
- Utilizaţi doar centrale termice certificate conform legii;
- Montajul centralei trebuie efectuat numai de către firme autorizate;
- Solicitaţi verificarea tehnică periodică, această operaţiune se efectuează numai de către firme autorizate;
- Dacă apare o defecţiune la centrala termică, urmaţi întocmai paşii indicaţi în manualul de utilizare;
- Nu încercaţi să o reparaţi dumneavoastră.
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu sunt mobilizați permanent, pentru gestionarea operativă a tuturor situațiilor de urgență și acordarea primului-ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.