Companiile aeriene primesc bani de la stat, dacă vor opera de pe Aeroportul Sibiu

Consiliul Județean Sibiu a lansat apelul de solicitări pentru acordarea ajutorului de stat pentru susținerea activităților companiilor aeriene. Ajutorul de stat va fi acordat în baza Schemei de ajutor de stat, autorizată de Comisia Europeană din Decizia nr. SA. 59156 din 20.11.2020.

Bugetul schemei de ajutor este finanțat din bugetul local al județului Sibiu și se ridică la suma de 1.660.000 EURO, companiile aeriene având posibilitatea să beneficieze de maxim 800.000 EURO dacă își iau angajamentul de a opera zboruri regulate pe Aeroportul Internațional Sibiu.

Companiile aeriene primesc bani de la stat, dacă vor opera de pe Aeroportul Sibiu

Totodată acestea trebuie să îndeplinească toate criteriile stabilite de Comisia Europeană:
• să aibă o licență de operare aeriană emisă în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1139;
• să aibă o asigurare obligatorie împotriva accidentelor care acoperă pasagerii, mărfurile, poșta și răspunderea civilă în conformitate cu condițiile Regulamentului 785/2004;
• să nu figureze pe lista neagră a Comisiei de companii aeriene care nu respectă standardele de siguranță, publicată la: http://ec.europa.eu/transport/air-ban/;
• să aibă un Certificat European de Operator Aerian (AOC) sau alt document echivalent emis de o autoritate competentă din țara de origine;
• să nu fi primit niciun alt ajutor în România în temeiul secțiunii 3.1 din Cadrul Temporar sau, dacă l-a primit, suma ajutoarelor să nu depășească 800.000 EURO;
• să nu fi fost formulate decizii de recuperare a ajutorului de stat împotriva companiei aeriene candidate;
• să nu se fi aflat deja în dificultate la data de 31 decembrie 2019;
• în cazul în care compania aeriană candidată a efectuat zboruri regulate către / de la Aeroportul Sibiu în 2019, compania aeriană candidată va aloca către / de la Aeroportul Sibiu cel puțin 50% din capacitatea pe care a alocat-o în 2019 și o va menține pentru o perioadă de 12 luni consecutive între datele semnării contractului de subvenționare a ajutorului financiar și 30 iunie 2022. În cazul în care compania aeriană candidată nu a efectuat zboruri regulate în anul 2019 către / de la Aeroportul Sibiu, compania aeriană candidată va aloca o capacitate de cel puțin 50.000 de locuri pentru o perioadă de 12 luni consecutive între data semnării contractului de acordare a ajutorului financiar și 30 iunie 2022.

Schema de ajutor de stat se va acorda până la epuizarea completă a bugetului, cel târziu până la data 30 iunie 2021, iar subvenția poate fi plătită beneficiarilor până la data de 30.06.2022.
Lista documentelor necesare poate fi consultată atât în limba română, cât și în limba engleză pe site-ul Consiliului Județean Sibiu la secțiunea: ANUNȚ DESCHIDERE APEL SOLICITĂRI-DECIZIA SA.59156/20112020 CE – http://www.cjsibiu.ro/anunt-aeroport/.

Totodată, lista documentele necesare se găsește și pe site-ul Aeroportului Internațional Sibiu, accesând link-ul: https://www.sibiuairport.ro/ro/info/ajutor-de-stat-covid-19-/

Cererile de ajutor de stat împreună cu documentele care fac dovada îndeplinirii criteriilor de eligibilitate vor fi transmise în limba engleză și în limba română, pe adresa de e-mail secretariat@sibiuairport.ro. Verificarea respectării condițiilor se va face de către Aeroportul Internațional Sibiu, iar mai apoi acestea vor fi transmise Consiliului Județean Sibiu pentru acordarea finanțării solicitate.

”Invităm companiile aeriene care în această perioadă de pandemie au avut probleme financiare să solicite acest ajutor de stat. Aeroportul Internațional Sibiu este un punct strategic pentru Județul Sibiu și am depus toate eforturile pentru ca operatorii aerieni să poată beneficia de această finanțare. Județul Sibiu trebuie să rămână o destinație importantă pe harta Europei” – Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

”Transporturile aeriene reprezintă unul din sectoarele de activitate profund afectate de pandemia de Covid19 și de restricțiile de călătorie asociate. Prin acest ajutor de stat Aeroportul Internațional Sibiu alături de Consiliul Județean Sibiu, în calitate de autoritate tutelară și finanțator al acestui mecanism de sprijin a operatorilor aerieni, urmăresc aplicarea unei măsuri directe al cărei efect să conducă la revenirea la un nivel cât mai apropiat de activitate față de cel avut în urmă cu un an, si de care să beneficieze atât populația din zona noastră de captare cât și turismul local, alături de întreg mediul de afaceri.” – Marius Ioan Gîrdea, Director General Aeroportul Internațional Sibiu.

Schema de ajutor de stat este elaborată în conformitate cu condițiile menționate în Cadrul Temporar adoptat la 19 martie 2020 de Comisia Europeană pentru a sprijini economia în contextul pandemiei.

Ultima oră

Comentariul meu