Cei mai fericiți oameni sunt cei care au un scop, un vis, o pasiune, cei care fac ceea ce le place și luptă pentru ceea ce își doresc. Una dintre pasiuni este și meseria de polițist. Fiind catalogat ca unul dintre cele mai stresante joburi, practicarea acestuia implică și foarte multe sacrificii.
Sibianul Radu Țicău a fost unul dintre angajații Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS) din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, sau „mascații”, așa cum îi știe toată lumea. Încă din copilărie, Radu și-a ales menirea. Fiind unul dintre băieții care lua mereu bătaie, Radu s-a ambiționat și a hotărât să practice artele marțiale. Cariera sa sportivă a debutat la vârsta de 17 ani, când a început să practice karate. La început a optat pentru karate shotokan, apoi karate ashihara și kickboxing. De-a lungul anilor, sibianul a participat la diverse competiții sportive naționale și internaționale, de unde s-a întors și cu diverse premii.
Cât de greu este să îmbini utilul cu plăcutul
La început a fost sportul. Peste ani, Radu a decis să încerce o meserie foarte grea și provocatoare, și anume cea de polițist în cadrul SAS. Unele meserii au mirosul lor. Cofetarii miros a frișcă și vanilie, tipografii miros a tuș, tâmplarii a lemn. Munca mascaților are și ea izul ei. Miroase a frică. Frica celui peste care intră. Această profesie nu poate fi practicată de o persoană care nu este suficient de bine pregătită și mental, dar mai ales fizic.
„Această meserie cere să ai o condiție fizică excepțională, sportul se îmbină foarte bine cu ea, ba chiar este indispensabil. În fiecare zi de muncă alocam timp antrenamentelor. Totodată, trebuie să fii și foarte tare din fire, cu un caracter rece și puternic, pentru că slujba implică și diferite încărcături emoționale, scene care te lasă fără cuvinte.”, spune Radu.
Dinamismul și adrenalina sunt principalele caracteristici ale meseriei de polițist. După o zi de muncă încărcată, ani de zile, Radu își relaxa mintea, culmea, cu greutăți. Dacă majoritatea persoanelor visează la odihnă după o zi de lucru, normalitatea lui Radu este total diferită. Sibianul alege să degaje energiile negative și stresul acumulat, făcând sport.
„Sportul mi-a plăcut de mic. De la 17 ani am început să-l și practic, iar observând că-mi place tot mai mult am decis să trec la următorul nivel. Așa am ajuns să predau clase de kickboxing și lecții private de fitness. Am înființat un club sportiv și am obțnut rezultate foarte frumoase cu elevii mei, iar apoi a urmat și sala de fitness.”, a mai povestit Radu Țicău.
De 27 de ani, sportul face parte din rutina zilnică
De mai bine de jumătate de viață, sportul ocupă unul dintre cele mai importante lucruri în viața sa. În ultimii ani, Radu s-a axat pe partea de fitness și antrenamentele individuale cu clienții săi, ajutându-i să obțină rezultate remarcabile.
”După 27 de ani în care am făcut sport aproape zilnic, totul devine o rutină, o necesitate. Nu stai să te mai gândești că astăzi trebuie să te antrenezi, este parte a rutinei zilnice.”, a mai spus Radu pentru Ora de Sibiu.
De asemenea, de-a lungul timpului, Radu a colaborat cu diferite asociații și a ținut cursuri gratuite pentru persoanele cu dizabilități, dar și cursuri de autoapărare pentru femeile abuzate.
Obținând niște rezultate excepționale și o formă foarte bună, sibianul a simțit că este momentul să treacă la următorul nivel și să-și încerce puterile la un concurs de culturism. Din păcate, contextul epidemiologic în care ne aflăm a făcut imposibilă desfășurarea concursului.
”Deși concursul nu s-a mai ținut, eu m-am pregătit intens pentru el. Pregătirea pentru un concurs de culturism durează aproximativ 16 săptămâni, dar depinde și de condiția și forma fizică de la care pleci. Deși am un background de 27 de ani de sport și competiții, pregătirea de culturism , a fost cel mai greu lucru pe care l-am făcut până acum. Pe lângă faptul că antrenamentele sunt dure, mai este și dieta. Dacă în alte sporturi cand ai terminat antrenamentul, incepe relaxarea și refacerea, în sportul acesta, continuă restricțiile și dieta care trebuie respectată 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
Oricât de greu ar fi, continuă
Pentru cei mai mulți dintre noi, motivația este cel mai mare impediment când vine vorba de sport. Când nu simți dorința de a evolua, de a atinge noi obiective și performanțe, cel mai ușor este să cedezi. Tocmai de aceea există specialiști, profesioniști în domeniu care pot fi mereu alături și știu să găsească abordarea potrivită pentru fiecare individ. Dar de unde iau motivație cei care ne motivează?
„Sportul este o pasiune. Fac ceea ce îmi place, nu este nici un secret. Este vorba doar despre disciplină, dorință, ambiție și motivație, iar odată cu obținerea primelor rezultate, lucrurile încep să se miște mult mai ușor. „, spune antrenorul sibian, Radu Țicău, pe care îl găsiți la Hard Workout Club Sibiu.