Un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore și este cercetat penal după ce, în urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au depistat 170 kg de articole pirotehnice. Bărbatul urmează a fi prezentat instanței.
La data de 23.12.2020, începând cu ora 0800, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Orașului Agnita au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară emise de către Judecătoria Agnita, în 3 imobile folosite de un bărbat din Agnita, bănuit că ar deține în mod ilegal articole pirotehnice.
Astfel, au fost descoperite 170 de kilograme de articole pirotehnice din categoria F1 și F2. Valoarea estimată a articolelor pirotehnice este de 10.000 de lei.
”Referitor la bunurile găsite, bărbatul (în vârstă de 51 de ani, domiciliat în Agnita) a declarat ca le-ar fi achiziționat din Timișoara, de la persoane necunoscute pentru revânzare și, de asemenea, că nu deține autorizație pentru comercializare de articole pirotehnice și nici documente de proveniență a acestora.”, transmite purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Luciana Lazăr.
Bunurile au fost indisponibilizate, în vederea confiscării.
În cauză, se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută de Legea nr. 126/1995. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Sibiu, urmând a fi prezentat Judecătoriei Agnita cu propunere de luare a unei măsuri legale.
Polițiștii sibieni atrag atenția cetățenilor: nu achiziționați materiale pirotehnice de la persoane neautorizate și sesizați orice încălcare a legii prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliție!
În perioada sărbătorilor de iarnă, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, în baza unui plan de acțiune național, au intensificat activitățile în ceea ce privește identificarea și combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale, care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice.
”Vă informăm că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii.”, transmit reprezentanții IPJ Sibiu.
Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.
Totodată, persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
Persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice dacă nu fac dovada calităţii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale.
Prin excepţie, persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 şi P1.
Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
– între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
– la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
– la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
– la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
– pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
– la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
Totodată, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
– orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
– comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
– comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.