Propunerea de majorare a tarifelor de salubritate pentru cetățenii municipiului Sibiu ține prima pagină de mai bine de o săptămână. În tot acest timp, toate privirile s-au îndreptat către Soma, firma care colectează deșeurile. Reprezentanții acesteia au venit cu lămuriri în acest sens, spunând că nu ei sunt cei care stabilesc tarifele plătite de sibieni, ci Primăria, și mai mult, facturile sunt identice cu cele de anul trecut. Primăria Sibiu însă, într-un răspuns trimis către Ora de Sibiu, spun că taxele mai mari de datorează creșterilor impuse de Soma. Până la urmă, fiecare parte a spus adevărul, dar nu pe cel întreg.
Încă de când a început ”scandalul” majorării taxei de salubritate la Sibiu, Soma a fost cea acuzată de cetățenii nemulțumiți. Doar că, văzută pusă la zid, firma a explicat că nu are niciun amestec în această decizie. ”Noi nu stabilim tarifele pe care le plătesc cetățenii. Modalitatea de calcul, tarifele, majorările, nu le stabilim noi, ci Primăria. Noi emitem niște facturi către Primăria Sibiu, care sunt la fel ca anul trecut”, explica Ionuț Rusu, directorul Soma Sibiu, pentru Ora de Sibiu, în urmă cu câteva zile.
Și totuși, într-un răspuns trimis către redacție de către reprezentanții Primăriei, aceștia explică de ce s-a luat decizia majorării taxei: ”din cauza creșterii tarifelor practicate pentru compostarea și sortarea deșeurilor. La sfârșitul lunii decembrie 2020, ADI Eco a selectat prin procedură de achiziție operatorul care va gestiona compostarea și sortarea în județ. Tarifele practicate de operatorul selectat Soma sunt mai mari decât cele practicate anterior pentru aceste operațiuni. Astfel, pentru compostarea deșeurilor biodegradabile Primăria va plăti operatorului cu 62% mai mult în 2021 față de 2020 pe fiecare tonă de deșeuri colectate de la populație. De asemenea, și tariful pentru sortarea deșeurilor reciclabile a crescut cu 56% pe fiecare tonă”.
Deci, Soma totuși a majorat o parte din tarife. E adevărat, nu cele de colectare, ci cele de sortare și compostare a deșeurilor biodegradabile și reciclabile. Dar, și aici vine o completare. Dacă din răspunsul Primăriei Sibiu se înțelege că acest tarife au fost deja majorate, Ionuț Rusu, directorul soma, spune că ”Este adevărat, vom majora aceste tarife, dar din luna martie probabil. Până atunci poate contractul nu intră în vigoare, poate nu se va derula…Pentru lunile ianuarie și februarie 2021 facturile pe care le vom emite către Primăria Sibiu, chiar și cele pentru sortare și compostare sunt la fel ca anul trecut”.
Așadar, ambele părți au dreptate, dar în același timp ambele evită unele detalii. Soma spune că are aceleași tarife ca anul trecut, dar nu face specificația majorării pentru sortare și compostare începând din luna martie, iar Primăria Sibiu își bazează propunerea de creștere a taxei pe o posibilă majorare venită din partea soma. Până una alta proiectul va fi supus votului consilierilor locali în ședința din această lună.
Cei de la USR PLUS au anunțat că vor vota împotrivă
În luna decembrie, Soma a ridicat din municipiul Sibiu 486 de tine de deșeuri reciclabile, 442 tone deșeuri biodegradabile și 3347 tone deșeuri reziduale.