Ambient a fost, cândva, unul dintre cei mai mari retaileri de pe piața de bricolaj din România. În prezent, a ajuns la final de drum și își așteaptă falimentul, scrie businessmagazin.ro.
Toate magazinele sub brandul Ambient au fost francizate în ultimii ani, astfel că acum firma Ambient SA – cea care a dat francizele – mai deţine doar câteva imobile şi stocuri de produse şi are doar cinci angajaţi. Francizele îşi continuă activitatea şi nu vor fi afectate.
„Din punct de vedere juridic, intrarea în faliment reprezintă sfârşitul acestei companii, care a operat în trecut magazinele şi care pierde acum activitatea imobiliară şi pe cea operaţională. Nu vor fi făcute concedieri“, mai spune Florin Sora.
În total, există astăzi opt magazine Ambient, dintre care patru sunt deţinute de Lehel András (cele din Bistriţa, Mediaş, Sighişoara şi Sibiu), iar patru (Râmnicu, Vâlcea, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Blaj) – de firma Profelis C&V din Sibiu, deţinută de Maria Anghel (75% din acţiuni) şi Vasile Bucurenciu (25%). Până anul trecut, trei magazine erau deţinute în franciză de antreprenorul Dan Pitic, care însă le-a cedat către Profelis. Magazinul din Sibiu este ultimul care a fost francizat, el fiind deţinut anterior de Ambient SA, compania-mamă, fondată de Ioan Ciolan şi care a intrat în insolvenţă în 2015.
Ambient SA este controlată, potrivit datelor de pe platforma Confidas, de Ioan Ciolan cu 70% din acţiuni. Alături de el, acţionari sunt şi Gheorghe Călburean (11%), Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperative (9%), Ghiocel Lucian Bezeriţă (5%) şi alţii. Ambient SA a avut în 2019 o cifră de afaceri de 43,4 mil. lei, în scădere de la 84,9 mil. lei cu un an în urmă.
Insolvenţa Ambient a venit după ce businessul fondat de Ioan Ciolan la începutul anilor ‘90 trecuse printr-un amplu proces de restructurare în ultimii ani, care a implicat diverse măsuri pentru reducerea gradului de îndatorare. În 2014, Ciolan îşi diminuase participaţia deţinută în cadrul Ambient la 70% după ce a cedat un pachet de acţiuni unui fond de investiţii controlat de BCR, în schimbul stingerii unei creanţe de circa 4,5 mil. euro, notează businessmagazin.ro.
Chiar şi în criză şi în plin proces de reorganizare, Ambient a fost unul dintre cei mai mari trei retaileri de bricolaj din România, alături de Dedeman Bacău, liderul pieţei, deţinut de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, şi Arabesque, afacerea pornită la Galaţi de familia Rapotan. În 2016 însă, Ambient Sibiu a ieşit din top zece companii din distribuţia şi retailul de materiale de construcţii şi bricolaj.
Francizarea magazinelor Ambient a început după ce firma deţinută de omul de afaceri Ioan Ciolan a intrat în insolvenţă la propria cerere.
Sursa: businessmagazin.ro