Cisnădia taxează gunoiul retroactiv și aplică sistemul pe gospodărie - Primarul Huja : ”Trebuie să ne recuperăm gaura”

Locuitorii din Cisnădie au fost informați zilele trecute că trebuie să plătească retroactiv o mărire a taxei pentru salubritate. Majorarea se aplică pentru cele 12 luni ale anului trecut. În plus, și la Cisnădie, începând din acest an, se modifică sistemul de calcul, taxele fiind stabilite pe gospodărie și nu pe numărul de persoane care locuiesc la o adresă.

Cisnădie este unul dintre orașele care face parte din Asociația ADI ECO, astfel că și aici, începând din acest an, s-a modificat modalitatea de percepere a taxei de salubritate. Taxa nu se mai aplică la numărul de persoane declarate a locui la o adresă, ci pe gospodărie. Adică, 28 de lei pe an. La fel ca în cazul Sibiului, avantajați sunt cei care fac parte din familii mari. ”Taxa va fi de 28 de lei pe gospodărie. Este un sistem de calcul aplicat în toată Europa. Într-un fel sunt dezavantajați cei singuri, dar în același timp e și echitabil, cel puțin pentru administrație. Și asta pentru că, de exemplu, în Cartierul Arhitecților, un bloc avea declarați 21 de locatari, dar în realitate erau 30. Așa că diferența cine o suportă? Și e doar un exemplu”, spune primarul din Cisnădie, Gheorghe Huja.

Cisnădia taxează gunoiul retroactiv și aplică sistemul pe gospodărie - Primarul Huja : ”Trebuie să ne recuperăm gaura”

Cisnădia taxează gunoiul retroactiv și aplică sistemul pe gospodărie - Primarul Huja : ”Trebuie să ne recuperăm gaura”

Acesta a explicat și de ce locuitorii din Cisnădie vor plăti retroactiv 5,31 de lei de persoană. ”Noi avem un contract cu Soma pe o anumită cantitate de gunoi. Anul trecut am stabilit taxele, pe persoană, în funcție de acest lucru. La finalul anului s-a constatat că gunoiul aruncat din Cisnădie, la groapa din Cristian, a fost cu 30% mai mult decât era prevăzut în contract. Asta înseamnă o diferență de plată către Soma de 12.000 de lei aproximativ. Din bugetul local nu se poate acoperi cheltuiala, nu avem voie, așa că de undeva trebuie să acoperim gaura. Am calculat, iar asta e diferența de plată pe persoană. Am eșalonat-o pe anul acesta, nu cred că 5 lei lunar e o avere. Trebuie să plătim, nu ne putem permite să nu se mai ridice gunoiul și să ajungem ca în sectorul 1 din București”, spune Gheorghe Huja.

 

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

  1. Cartierul Arhitectilor e un fel de zona crepusculara a Cisnadiei. Acolo locuiesc oameni doar primavara cand primaria aduna impozitele. In cartierul ala nu sunt maturate strazile, pubelele de gunoi de pe stalpi sunt golite din cand in cand, becurile arse de la iluminatul public sunt schimbate din cand in cand, strazile sunt deszapezite din cand in cand, dozatoarele cu dezinfectant din primavara trecuta n-au mai ajuns in cartier (probabil ca s-au „pierdut” prin dosarele cu sina). Ma mir ca a aflat Huja ca acolo locuiesc oameni.

  2. Pe langa ca e praf la matematica (5,31 * 20mii locuitori = aprox 100.000 lei, care nu este egal cu 12.000 ce a platit in plus primaria) – anul trecut, cand stia ca Cisnadia incaseaza mai putini bani decat plateste catre Soma, de ce n-a marit taxa? Nu a vrut sa-i supere pe cei care urmau sa-l voteze?

  3. Nu stiu unde a facut matamatica dm Huja, dar teoretic din 21000 de locuitori daca am imparti acea suma de 12000 lei va da 0.57142 lei…hotie in drumul mare !!! Duminica 0ra 14:00 in fata primariei va asteptam la o mica plimbare