Măsura intră în vigoare sâmbătă şi testul trebuie prezentat atât înainte de îmbarcare pe cale aeriană şi maritimă, cât şi la sosirea pe aeroportul din Dublin, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), citat de Agerpres
Potrivit sursei citate, sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unui test negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 următoarele categorii: persoanele care călătoresc din Irlanda de Nord, lucrătorii din transportul internaţional, inclusiv transportatorii, echipajele aeronavelor şi navelor maritime, copiii cu vârsta sub 6 ani, precum şi persoanele aflate în tranzit către un alt stat, cu condiţia de a nu părăsi zona de tranzit aeroportuar.
De asemenea, la intrarea în Irlanda, pe cale aeriană sau maritimă, pasagerii au obligaţia de a completa un formular de localizare (www.gov.ie/en/publication/ab900-covid-19-passenger-locator-form/ sau distribuit de către compania aeriană ori de feribot cu care călătoresc).
Sunt exceptaţi de la completarea formularului menţionat furnizorii de servicii esenţiale ale lanţului de aprovizionare, cum ar fi transportatorii, piloţii şi personalul maritim, precum şi personalul diplomatic.
De asemenea, persoanelor care sosesc în Irlanda din statele/regiunile incluse în lista roşie sau gri, aşa cum sunt definite de sistemul UE (România fiind inclusă pe lista regiunilor roşii) www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement, precum şi din state/regiuni din afara Uniunii Europene, autorităţile irlandeze le recomandă să îşi limiteze deplasările pentru o perioadă de 14 zile după sosirea în Irlanda.
Limitarea deplasărilor poate fi suspendată mai devreme de 14 zile dacă persoana în cauză prezintă un nou test cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat începând cu cea de-a cincea zi.
Totodată, toate persoanele care sosesc din Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Africa de Sud trebuie să se izoleze pentru o perioadă de 14 zile după sosire, fără posibilitatea suspendării măsurii înaintea împlinirii termenului de 14 zile. Nerespectarea măsurilor privind restricţionarea deplasărilor pentru 14 zile constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amendă de 2.500 euro sau închisoare până la 6 luni.
Informaţii detaliate cu privire la condiţiile de intrare în Irlanda în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate la www.gov.ie.
Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Dublin: 0035316681150; 0035316674318; 0035316674325, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice: 00353 864 684 351.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă şi consultarea paginilor de internet dublin.mae.ro şi www.mae.ro.