Opt euro, atât plătește România pentru fiecare cetățean pentru prevenirea bolilor. O sumă de 20 de ori mai mică decât alocă Suedia, de exemplu. Medicii spun că țara noastră tratează, și nu previne.
Medicii spun că este necesar cel puțin un control anual, însoțit de analize. Fondurile alocate de stat pentru acestea se epuizează însă în câteva zile. În laboratoarele private, costă cel puțin 150 de lei.
„Până nu am avut o problemă de sănătate, nu m-am dus la medic, nici nu știam de existența lor”, mărturisește un bărbat mai în vârstă.
„Mă duc cam la două luni o dată”, declară o pensionară. Ea spune că uneori plătește analizele. „Dacă prind cu plată, bine, dacă nu, le plătesc, o dată pe an nu e o nenorocire”, spune femeia.
„S-a întâmplat să nu mai fie fonduri și am fost amânată pentru luna viitoare și am mers atunci”, declară o altă femeie.
„Pentru cei care nu au risc mare și o boală instalată, prezentarea o dată pe an e strict necesară. Dacă am putea depista bolile la timp, ar fi bine pentru oameni – evităm suferința și uneori dizabilități sau decesul -, dar și pentru sistemul de sănătate. Investigațiile și consultațiile preventive sunt mult mai economice decât tratarea bolii deja instalate”, subliniază medicul Rodica Tănăsescu.
În 2018, cheltuielile cu sănătatea au reprezentat 5,6% din PIB. Singura țară în care aceste cheltuieli au avut o pondere mai mică decât în România este Luxemburg, care are o populație de 30 de ori mai mică și cel mai mare PIB pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.
Sursa: Digi 24