Publicat înROMÂNIA, Ultima oră

Studiu – Angajații români doresc un program de lucru mai flexibil

Studiu - Angajații români doresc un program de lucru mai flexibil

Angajații din România doresc un program de lucru mai flexibil, iar instabilitatea pieței muncii îi determină să nu își schimbe angajatorul.

62% consideră că pandemia va avea efecte pe termen lung și va genera o scădere a locurilor de muncă, scrie Biziday.

Studiu - Angajații români doresc un program de lucru mai flexibil
”Dinamica dintre angajați și angajatori a suferit modificări în pandemie, atât prin prisma unui nou mod de lucru, instituit pentru a preveni răspândirea virusului, cât și printr-o criză economică inevitabilă, care și-a lăsat amprenta asupra pieței muncii din România”, arată studiul EY. 
  •  73% dintre respondenți consideră că firmele la care lucrează par să fi gestionat cu succes criza sanitară, iar protocoalele de sănătate instituite și siguranța la muncă au crescut nivelul de încredere în angajatori.
  • 44% consideră că gestionarea aspectelor financiare și a strategiilor de orientare profesională nu a fost adaptată contextului actual.
  • Peste 50% dintre respondenți și-au dorit ca angajatorul să le pună la dispoziție resursele necesare pentru telemuncă (echipamente IT, mobilier etc.), iar 45% consideră necesară dezvoltarea de programe de sprijin pentru sănătatea fizică și mentală a angajaților, în timp ce 20% dintre respondenți își doresc să primească un sprijin financiar adițional din partea angajatorilor.
  • 54% dintre respondenți declară că sunt mulțumiți de locul de muncă din prezent, 30% afirmă că sunt mereu deschiși la noi oportunități, iar peste 10% dintre persoanele active pe piața muncii intervievate declară că nu sunt mulțumite sau sunt interesate de un nou loc de muncă. 5% dintre angajați nu sunt deciși asupra situației lor profesionale actuale.
  • 42% afirmă că nu îi influențează instabilitatea pieței muncii din prezent, în timp ce 46% dintre respondenți declară că pandemia îi determină să nu renunțe la actualul angajator, iar 12% spun că sunt în căutarea unui loc de muncă mai stabil.
  • 53% afirmă că accentul trebuie să fie pus de angajatori pe flexibilitatea programului de lucru, nu pe prezența la locul de muncă/ telemuncă. 30% dintre respondenți consideră că telemunca ar trebui să reprezinte jumătate din timpul lucrat, în timp ce doar 5% vor să se întoarcă la vechiul program de lucru, cu 100% prezență fizică.
  • 52% dintre respondenți consideră că proporția de telemuncă va crește, în timp ce 31% dintre angajați cred că vor fi prezenți la locul de muncă într-o proporție mai mare după încheierea pandemiei.
  • 62% dintre respondenți consideră că pandemia va avea efecte pe termen lung asupra pieței muncii din România și va genera o scădere a locurilor de muncă. În acest context, aproape jumătate (54%) dintre respondenți nu sunt interesați de schimbarea locului de muncă.

Studiul a fost desfășurat în perioada noiembrie – decembrie 2020 și este bazat pe informațiile oferite de un eșantion de peste 200 de respondenți.

Sursa: biziday.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Sign up for newsletters

Get the best of Ora de Sibiu directly in your email inbox.

Sending to: