De luni, 8 februarie, școlile din România s-au redeschid. Revenirea elevilor în bănci depinde de rata de incidență cumulată din fiecare localitate. În funcție de aceasta, în localitatea respectivă se aplică unul din cele trei scenarii.
La redeschiderea școlilor au fost implementate trei scenarii de funcționare: verde, galben și roșu. Conform scenariului verde, toți elevii se vor reîntoarce la școală, însă doar dacă incidența în respectivele localități este mai mică de 1/1.000 locuitori. Scenariul galben presupune ca rata de infectare să fie între 1 și 3 cazuri la mia de locuitori. În acest caz, fizic, la școală, se întorc elevii din anii terminali (a VIII-a, a XII-a și a XIII-a), dar și copiii de grădiniță și din ciclul primar. Scenariul roșu se aplică atunci când rata de infectare este mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori. În acest caz, toți elevii rămân acasă.
În ce condiții elevii trec înapoi la online
La nivelul municipiului Sibiu, se aplică scenariul galben, ceea ce înseamnă că se deschid grădinițele, iar în băncile școlii se întorc fizic doar elevii din ciclul primar și cei din anii terminali. Dacă incidența se menține sub pragul de 3 cazuri la mia de locuitori, copiii riscă să revină la cursurile online doar în cazul în care apar infectări cu Covid-19 în clasă/grupă. Lucrurile diferă însă, în funcție de clasa în care apar îmbolnăvirile. Purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Constantin Dincă a explicat cum și în ce condiții se trece la învățământul online.
”În cazul în care incidența rămâne sub 3 cazuri la mia de locuitori și se aplică scenariul galben, se va acționa local. Mai exact, pentru ca o clasă din ciclul primar sau o grupă de grădiniță să revină la predarea online, este suficient ca un singur copil/elev să fie confirmat pozitiv. În acest caz, clasa respectivă se va muta înapoi în online. La clasele mari, lucrurile sunt puțin diferite. Aici este nevoie de minim două persoane pozitive ca să se treacă în online.”, spune purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Constantin Dincă.