Ghidul de finanțare pentru Agenda Culturală a fost supus dezbaterii publice. Acest lucru este cerut de lege, în fiecare an, dar acum, ghidul are câteva modificări. Acestea au fost cerute de consilierii locali ai USR PLUS și vizează finanțarea efectivă a proiectelor și eligibilitatea celor care aplică.
Consilierii locali USR PLUS Sibiu au depus un proiect cu un set de modificări ale Ghidului ce stă la baza Agendei Culturale care a intrat în dezbatere publică.
„Ghidul care trasează liniile de implementare a proiectelor culturale trebuie să fie într-un continuu proces de îmbunătățire, cu propuneri care rezultă mai ales din experiența operatorilor culturali. Proiectele desfășurate prin Agenda Culturală sunt cele care, în ultimii ani, au contribuit într-o mare măsură la completarea ofertei culturale din Sibiu, unele dintre acestea suplinind segmente ale spectrului cultural care nu sunt acoperite de instituțiile culturale. Proiectul nostru este acum în dezbatere publică și vă invităm să veniți cu sugestii”, a declarat Diana Mureșan, consilier local USR PLUS și inițiatoarea proiectului.
Principala modificare propusă de cei e la USR PLUS este legată de flexibilizarea decontărilor. Până acum, finanțarea din partea Primăriei se primea în tranșe dacă valoarea proiectului depășea 150.000 de lei. Acum se cere ca pentru orice proiect cu valoare de peste 15.000 de lei banii să fie virați în trei tranșe.
Cei de la USR PLUS au cerut de asemenea modificarea regulii potrivit căreia cei care se află în litigiu cu Primăria legat de finanțarea unui proiect trecut să nu mai poată aplica pentru unul nou. Politicienii cer ca dosarul să nu mai poată fi depus doar în cazul în care există o hotărâre judecătorească definitivă care dă dreptate Primăriei.
Alte două modificări cerute de USR PLUS vizează o mai mare libertate pentru alegerea locului de desfășurare a proiectelor culturale. Până acum evenimentele se puteau organiza doar în spațiile publice ale Primăriei Sibiu.
Creșterea transparenței și echității în procesul de selecție a proiectelor care aplică pentru Agenda Culturală este o altă cerință a celor de la USR PLUS.
Persoanele fizice sau juridice interesate pot depune în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la Proiectul de hotărâre, la adresa de e-mail pms@sibiu.ro, până la data de 1 martie 2021. Proiectul poate fi găsit aici: https://sibiu.ro/consiliu/proiecte_dezbatere. În document sunt modificările propuse de grupul consilierilor USR PLUS și, ca răspuns, raportul de specialitate al Serviciului Cultură, Sport și Turism.
Modificările propuse de consilierii USR PLUS Sibiu ar asigura:
1. Creșterea transparenței și echității în procesul de selecție a proiectelor care aplică pentru Agenda Culturală;
2. Creșterea gradului de flexibilizare a regulilor de decontare;
3. O mai mare libertate pentru alegerea locului de desfășurare a proiectelor culturale;
4. Eliminarea prezumției de rea-credință a beneficiarilor.