VIDEO FOTO Aveți grijă! Falși angajați Electrica bat la ușile sibienilor

”Metoda împrietenirii” este una dintre cele mai vechi metode pe care le folosesc hoții pentru a intra în locuințele oamenilor și a fura ce le iese în cale. Deși e veche și cunoscută, încă se mai apelează la ea. Așa au făcut doi cetățeni care joi dimineața au bătut la o poartă din Dumbrăveni și au pretins că sunt de la Electrica. Proprietara casei a avut însă prezență de spirit și nu le-a deschis poarta, apoi a anunțat poliția.

Joi dimineața, la doar câteva minute după ora 8, o femeie din Dumbrăveni a fost trezită din somn de sunetul soneriei. A mers la geam să vadă cine este, iar doi bărbați i-au spus că sunt de la Electrica. ”I-am întrebat ce vor și au spus să le deschid, că au venit să schimbe o garnitură. I-am întrebat ce garnitură, că eu nu am făcut nicio solicitare, și au spus că să le deschid, că îmi arată ei. Atunci mi-am dat seama că ceva nu e în regulă, le-am cerut legitimația, dar nu mi-au arătat nimic. Le-am spus că plece, că sun la poliție”, povestește femeia.

VIDEO FOTO Aveți grijă! Falși angajați Electrica bat la ușile sibienilor

video
play-sharp-fill

VIDEO FOTO Aveți grijă! Falși angajați Electrica bat la ușile sibienilor VIDEO FOTO Aveți grijă! Falși angajați Electrica bat la ușile sibienilor VIDEO FOTO Aveți grijă! Falși angajați Electrica bat la ușile sibienilor

Aceasta spune că pe cei doi îi așteptau două mașini în care se mai aflau alte persoane, dar care parcaseră cu două case mai jos.

Femeia a sunat la poliția din Dumbrăveni, iar polițiștii i-au găsit pe cei în cauză mai târziu, într-o benzinărie din Ațel. I-au legitimat, dar în lipsa unei sesizări scrie nu pot face mai mult.

”Noi nu acționăm așa”

Unul dintre cei doi bărbați purta o salopetă și cască de protecție, iar celălalt era îmbrăcat ”de stradă”, cu o șapcă neagră pe cap. Au venit la poartă cărând o scară, iar o alta era pusă pe plafonul uneia dintre mașini. Nu aveau legitimații, iar mașinile nu erau inscripționate- un Logan și un Ford, ambele albe.

”Noi nu mergem așa la clienții companiei, sub nicio formă. Dacă sunt lucrări programate acestea sunt anunțate din timp prin diferite căi de comunicare, iar dacă sunt solicitări atunci ne deplasăm la domiciliul abonaților. Dar angajații noștri nu bat la ușă în felul ăsta, să spună că au venit să schimbe ceva”, spune Florin Benga, directorul SC Electrica SA Sibiu.

VIDEO FOTO Aveți grijă! Falși angajați Electrica bat la ușile sibienilor VIDEO FOTO Aveți grijă! Falși angajați Electrica bat la ușile sibienilor

”Metoda împrietenirii”

Polițiștii atrag însă încă o dată atenția asupra acestei metode pe care o folosesc infractorii.

Unul dintre modurile de operare ale hoților care fură din locuințe este cel „prin împrietenire”. Acești infractori acționează prin distragerea atenției sau atribuirea unor calități false. Astfel, ei încearcă să ajungă în casele oamenilor, pentru a le sustrage banii sau bunurile de valoare.

Acest tip de infractor este politicos și pretinde a fi un reprezentant al unor autorități publice, companii de gaze, cablu, apă sau electricitate și face parte din categoria persoanelor convingătoare și insistente. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei.
Pentru prevenirea furturilor din locuință, le recomandăm cetățenilor:
– să nu permită accesul persoanelor necunoscute în locuință, iar dacă este necesară efectuarea unor lucrări de reparații TV, internet, instalații sanitare, sau altele, să solicite prezentarea legitimației.
– să roage un vecin să fie de față, atunci când în locuința lor se desfășoară astfel de lucrări.
– să nu plătească astfel de servicii pe loc, ci ulterior lucrărilor, după emiterea unei facturi.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu