Imunitatea la coronavirus ar fi de cel puțin 20% în România, potrivit estimărilor medicului Alexandru Rafila. În opinia specialistului , este foarte probabil să fie necesară vaccinarea perioadică, poate nu anuală.
Alexandru Rafila a declarat, miercuri seara, la „Marius Tucă Show” de la Aleph News, că imunitatea la coronavirus în România este în acest moment cel puțin 20%.
Întrebat de ce, dacă 20% din oameni au trecut prin boală, unii nu au dezvoltat anticorpi, medicul a afirmat sunt persoane la care sistemul imun nu este reactiv: „Imunitatea prin boală durează între 3 și 6 luni, cu excepția celor care au avut forme grave, unde anticorpii sunt mai mulți. Vaccinarea oferă o protecție, sperăm noi, de 1-2 ani”.
Rafila a fost întrebat despre vaccinuri, în special despre AstraZeneca, și a afirmat că în Anglia 30% din populație a primit acest vaccin fără probleme deosebite.
„La orice vaccin aveți acces utilizați-l, sunt studii serioase care arată că acest vaccin a prevenit într-o măsură covârșitoare cazurile grave și decesele. În viitor, foarte probabil să fie necesară vaccinarea periodică, nu zic anuală. O imunitate stabilită acum cu siguranță constituie un bun suport pentru revaccinările ulterioare”, a spus medicul.
„Dacă aș vedea o acțiune care să aibă coerență și profesionalism, evident că toți am avea speranța să putem de Paște măcar să sărbătorim cu familiile, cred că e important. S-ar putea ca anul acesta speranța să fie la medicul Gheorghiță, pentru că dacă în perioada următoare vin tot mai multe vaccinuri, dacă reușim să le folosim în următoarele două luni s-ar putea ca reducerea transmiterii să se datoreze acestui număr mare de vaccinări”, a afirmat Alexandru Rafila.
Întrebat care a fost aspectul cel mai surprinzător al virusului, medicul a răspuns că variabilitatea manifestărilor clinice: „Boala nu are un profil clar, diferențele între felul în care evoluează la persoane de aceeași vârstă, fără probleme medicale, este foarte diferită, imprevizibilă, <accidentele> care apar la distanță mai scurtă sau mai lungă de infecție sunt prezente, nu afectează doar plămânii, ci tot organismul, apar leziuni neurologice, ale aparatului cardio vascular, este o boală complexă cu potențial de complicații. Sfatul meu care ar putea rezolva multe probleme: când aveți simptome, mergeți imediat la medic, investigați dacă se poate, începeți tratamentul cât de repede, nu așteptați acasă”.