Patru infectări cu tulpina britanică COVID la Sibiu

Patru sibieni au fost depistați cu noua variantă britanică a coronavirusului. Echipa de cercetare a Grupului MedLife a analizat un lot de 94 de probe provenite de la pacienți infectați cu SARS-CoV-2.

Din lotul de 94 de probe, 88 conțin tulpina britanică a coronavirusului, ceea ce indică o prevalență de 94% pe lotul analizat. Pe de altă parte, specialiștii anunță că nu au identificat în această etapă a studiului prezența altor tulpini, precum cea braziliană sau sud-africană.

Patru infectări cu tulpina britanică COVID la Sibiu

Probele au fost selectate în mod aleatoriu și au fost analizate în perioada 8 – 11 martie a.c. în laboratoarele MedLife. Potrivit raportului, cele mai multe cazuri de infectare cu varianta britanică a coronavirusului provin din București – 37 pacienți, Timișoara – 17 pacienți, Cluj – 7 pacienți, Brașov – 6 pacienți, Sibiu – 4 pacienți, Prahova – 3 pacienți, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ilfov – câte 2 pacienți/județ și Arad, Constanța, Galați, Iași, Sălaj și Teleorman – 1 pacient/județ.

“Din păcate, previziunile noastre s-au adeverit, practic tulpina britanică (B1.1.7) a subtituit tulpinile care circulau pe teritoriul României. Dacă în urmă cu două luni, doar 12% din probele analizate conțineau tulpina britanică, în prezent am ajuns la o prevalență de 94% pe lotul analizat. Această evoluție nefavorabilă confirmă indicele ridicat de contagiozitate al noii tulpini și explică creșterea constantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 din ultima perioadă. Capacitatea de transmitere și infecțiozitate ridicată a tulpinii britanice ar putea să inhibe creșterea în frecvență a tulpinilor braziliană și sud-africană. Acesta ar fi o veste bună întrucât vaccinurile disponibile par să fie mai puțin eficiente față de aceste aceste tupini. În continuare este extrem de important să se urmărească evoluția tulpinilor care circulă pe teritoriul României pentru a identifica mutații noi care ar putea afecta contagiozitatea virusurilor și eficiența vaccinurilor. În acest sens, ne bucurăm de faptul că MedLife va continua programul de secvențiere, urmând să revină constant cu informații actualizate. Reiterăm faptul că secvențierea este singura metodă care permite urmărirea corectă a mutațiilor noi apărute”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

Ultima oră

Comentariul meu