Opt firme sibiene care intermediază munca în străinătate, amendate de ITM

Inspectorii de Muncă au verificat firmele sibiene care plasează sibieni pentru munca în străinătate. Opt dintre acestea au fost amendate cu 21.000 de lei, în special pentru nereguli în contractele cu beneficiarii.

Pentru a verifica situaţia cetăţenilor români care doresc să muncească în străinătate, în perioada 08 – 24.03.2021 s-a desfăşurat, la iniţiativa Inspecţiei Muncii, Campania naţională pentru verificarea respectării prevederilor legale cu privire la condiţiile de funcţionare şi procedura de înregistrare a persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României ca agenţi de plasare forţă de muncă în străinătate, a căror activitate este reglementată de Legea nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.

Opt firme sibiene care intermediază munca în străinătate, amendate de ITM

Campania a vizat în principal identificarea cazurilor de nerespectare a condiţiilor de funcţionare şi a procedurii de înregistrare de către persoanele juridice care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României ca agenţi de plasare a forţei de muncă în străinătate, identificarea cazurilor de plasare forţă de muncă efectuată fără respectarea condiţiei de a se constitui ca agent de plasare forţă de muncă în străinătate şi de a se înregistra la inspectoratul teritorial de muncă, conştientizarea agenţilor de plasare a forţei de muncă cu privire la obligativitatea respectării prevederilor legale în domeniul de referinţă şi diminuarea consecinţelor negative care derivă din nerespectarea acestora.

În cadrul Campaniei, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Sibiu au verificat 46 de agenţi de plasare forţă de muncă din judeţul Sibiu. Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost aplicate 8 sancţiuni contravenţionale dintre care 3 amenzi în cuantum de 21.000 lei, 5 avertismente şi au fost dispuse 21 măsuri pentru remedierea deficienţelor.

Deficienţele identificate şi sancţionate de inspectorii de muncă au fost: neîncheierea contractului de mediere cu solicitanţii locurilor de muncă în străinătate, lipsa clauzelor care definesc structura contractului de mediere, nepăstrarea la sediul agentului de plasare forţă de muncă a contractului individual semnat de către părţi şi nepunerea la dispoziţia persoanei mediate a contractului de muncă tradus în limba statului unde se va angaja, anterior plecării acestuia în statul respectiv.

Ultima oră

Comentariul meu