Deşi copiii au stat mai mult acasă în ultimul an, părinţii lor au cheltuit mult mai mult decât dacă mergeau la şcoală.
Sunt aşa-numitele costuri ascunse din educaţie. Bugetul a ajuns la aproape 6.000 de lei în doar 6 luni pentru tablete, laptopuri, telefoane sau programe after school. Iar în unele cazuri, fondul clasei s-a plătit chiar dacă şcolile au fost închise. Astfel, suma medie de familie a crescut cu 3.000 de lei pentru educaţia copilului, față de acum doi ani, potrivit celor de la “Salvați Copiii”, anunță stirileprotv.
95% dintre părinţii care au participat la un studiu al organizaţiei “Salvaţi Copiii” au mărturisit că au avut cheltuieli mai mari cu şcoala în perioada pandemiei.
Şcolile fiind închise, părinţii au fost nevoiţi să îşi înscrie copiii la programe after school. Astfel, dacă în 2018 doar 10% dintre adulţi alegeau acest sistem, acum procentul s-a dublat, la fel şi suma cheltuită care depăşeşte 4.200 de lei.
În doar 6 luni, din septembrie 2020 şi până în februarie 2021, o singură familie a cheltuit încă 5.800 de lei pentru tablete şi telefoane necesare orelor online.
Iar pentru meditaţii, au mers încă 2.500 de lei în medie, doar că nu au mai fost o prioritate, căzând de pe primul loc în topul cheltuielilor pe 3.
Gabriela Alexandrescu, preşedinte “Salvaţi Copiii”: “Se vede că iarăşi instituţiile statului nu au reuşit să acopere această nevoie de tehnologie pentru copii şi familiile din nou au trebuit să aloce bani. Și am văzut că fondul clasei, fondul şcolii, n-au dispărut. Dacă în 2018, 13% dintre părinţi spuneau că contribuie la acest fond, fără chitanţă, iată că din păcate şi în anul 2020 s-a întâmplat acelaşi lucru.″
Alte sute de lei s-au dus pe măşti şi dezinfectanţi.
Vorbim despre sume mari de bani, despre familii care şi-au permis să investească în educaţie. Însă mare parte dintre părinţii din România nu au putut face aceste investiţii. Şi atunci, milioane de copii şi adolescenţi au stat luni de zile departe de şcoală, aşteptând tabletele de la autorităţi, care au întârziat, iar odată primite multe n-au funcţionat. Aşa că pentru aceşti copii școala s-a bazat pe un plic cu exerciţii primit o dată pe săptămâna de la profesori. Haideţi să nu ne mirăm că acum această situaţie se reflectă la final de an în rezultatele elevilor. Dascălii vorbesc despre copii care nu ştiu să scrie şi să citească, iar elevii de liceu au note mici la simulările pentru examen.
Sursa: stirileprotv.ro